La cantant turca Gulsen en un concert
Gulsen és a la presó a l'espera de judici, acusada d'incitar a l'odi (Reuters)

Detinguda una estrella del pop turca per una broma sobre les escoles religioses del país

Gulsen va fer un comentari en un concert a l'abril atribuint la "perversió" d'un company seu al fet que havia anat a una escola religiosa

Redacció/AgènciesActualitzat

Un comentari sobre les escoles religioses durant un concert, fa quatre mesos, ha portat l'estrella del pop turca Gulsen a la presó. Hi és des de divendres, a l'espera que la jutgin per un suposat delicte d'incitació a l'odi i l'enemistat.

A la cantant i compositora, de 46 anys i considerada com la Madonna de Turquia, la van detenir dijous al vespre a casa seva, a Istanbul. 

Els últims dies ha circulat per les xarxes socials el vídeo d'un concert de Gulsen de l'abril, en què diu, referint-se a un company del seu grup: "Abans havia estudiat en una escola Imam-Hatip. D'aquí ve la seva perversió." El vídeo es va fer viral, juntament amb el hashtag que demanava la seva detenció.

Gulsen Colakoglu s'ha disculpat a les xarxes "a tothom que s'ha ofès". Diu que va ser una "broma entre companys" i lamenta que ara es faci servir aquest vídeo per "polaritzar la societat".

La cantant turca Gulsen en un concert
Gulsen va fer el comentari en un concert a l'abril (Europa Press)

Art o incitació a l'odi

De fet, la seva detenció ha provocat reaccions a favor i en contra al país.

Els crítics del govern consideren que es tracta d'un moviment del president turc Recep Tayyip Erdogan per consolidar el suport dels sectors més conservadors de cara a les eleccions previstes d'aquí deu mesos. 

Justament, Erdogan va estudiar en una de les primeres escoles religioses Imam Hatip de Turquia, fundada per l'Estat per formar imams.

El líder del principal partit de l'oposició, Kemal Kilicdaroglu, ha demanat l'alliberament immediat de la cantant. "No traïu la llei i la justícia; allibereu l'artista ara", ha publicat a Twitter

Per la seva banda, el portaveu del partit d'Erdogan, Omer Celik, ha defensat la detenció: "Incitar a l'odi no és una forma d'art." I afegeix: "Apuntar a un segment de la societat amb l'al·legació de perversió i tractar de polaritzar Turquia és un crim d'odi i una desgràcia per a la humanitat."

Gulsen havia estat anteriorment objectiu d'islamistes conservadors per la roba que fa servir a l'escenari o per desplegar una bandera LGTBIQ+ en un concert.

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Turquia
Anar al contingut