El deteriorament d'una escalinata romana a Tarragona per no mantenir-la durant 20 anys
El vidre deteriorat que protegeix l'escalinata ha obligat a haver-ho de tapar (CCMA)

Deteriorament, brutícia i plagues: l'oblit d'una escala romana en una botiga de Tarragona

Segons els Serveis Territorials de Cultura, no tenien constància de la situació i asseguren que ara hi actuaran per arreglar-ho

Una botiga d'esports al centre de Tarragona protegeix al seu interior una escalinata romana. Però, des de fa vint anys que no s'ha fet cap manteniment i això els hi ha provocat plagues de mosques i rates.

Fa 30 anys, durant les obres de botiga, van descobrir unes escales romanes de marbre del segle I que comunicaven el fòrum amb el temple de Tàrraco. Durant un any van haver de tancar el local per conservar la descoberta romana.

La combinació de botiga i punt històric va ser possible gràcies a haver-ho habilitat amb un terra de vidre amb il·luminació que va permetre continuar amb l'activitat comercial i visibilitzar l'antiguitat.
 

L'estat de l'escalinata

La falta de manteniment durant tants anys ha deteriorat tant els vidres que ha calgut tapar-los. També ha provocat plagues de mosques i de rates.

Aquest és l'estat actual de les restes:


Qui se n'ha de fer càrrec?

Segons Sonia Pérez, treballadora de Sports Catedral, al principi "venien cada dos anys a fer manteniment".

La directora dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Llourdes Malgrat, ha explicat al "TN comarques" que fins ara no tenien constància de la situació:

"Penseu que el conjunt patrimonial de Tàrraco és molt gran i les necessitats són moltes. Es revisa anualment. Fins ara no teníem constància que aquí hi hagués un problema, per tant, ara és el moment de revisar-ho".  

Segons la llei, tots els béns integrants del patrimoni cultural català han de ser conservats pels seus propietaris. En el cas del patrimoni de Tàrraco, Generalitat i Ajuntament tenen un fons específic per subvencionar aquesta preservació, que s'articula a través d'una comissió de seguiment.

Malgrat tot, la botiga és un dels punts destacats de la ruta "Empremtes del passat", inaugurada fa poc, que vol posar en valor el patrimoni més amagat de Tarragona i que, de moment i fins que no s'hi actuï, continuarà ocult. De fet, la descripció de l'escalinata surt a la web de l'Ajuntament de Tarragona

ARXIVAT A:
Patrimoni
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut