Detingut un ministre de Bolívia per frau en la compra de respiradors d'una empresa catalana

Després de passar per intermediaris, els respiradors es van pagar quatre vegades més cars del preu real

RedaccióActualitzat

Bolívia ha centrat l'atenció en les últimes hores per un escàndol que ha acabat amb la detenció del ministre de Salut. L'afer està relacionat amb la compra d'uns respiradors, fabricats per una empresa catalana, que s'haurien pagat per sobre del preu i que, a més, no serveixen per a les unitats de cures intensives.

El fins ara titular de Salut de Bolívia, Marcelo Navajas, ha estat detingut. Només ha durat un mes i mig en el càrrec. La presidenta interina l'ha destituït després de saber-se que el país va pagar per 170 ventiladors d'emergència, fabricats per una empresa de Barcelona, gairebé quatre vegades el seu preu real.

Marcelo Navajas, exministre de Salut bolivià, custodiat per la policia (EFE / Juan Carlos Torrejón)

Els aparells van arribar a Bolívia fa una setmana. Es van adquirir amb ajudes del Banc Interamericà de Desenvolupament. A més del ministre, s'han detingut quatre funcionaris.

Els aparells els fabrica la companyia catalana GPA Innova, que els va vendre a través de l'empresa intermediària IME Consulting, amb seu a Bilbao. L'empresa catalana ha remarcat que la venda es va fer amb el preu de tarifa estàndard del model bàsic, uns 6.000 euros més 600 d'accessoris.


25.000 euros en lloc de 6.600

L'empresa catalana els va vendre doncs per 6.600 euros la unitat, però Bolívia els va comprar per més de 25.000. Ara cal saber com es justifica el sobrecost.

TV3 ha intentat, sense èxit, parlar amb l'empresa intermediària, que en declaracions a Europa Press ha afirmat que el contracte -en total 4,4 milions d'euros- també inclou el transport, les bateries i el manteniment per dos anys.

A més a més, els ventiladors que aquesta empresa va enviar a Bolívia eren del model bàsic, que no serveixen per a malalts ingressats a les UCI.

Bolívia registra fins ara 5.000 contagis i 200 morts a causa del coronavirus, que també ha provocat l'ajornament de les eleccions presidencials.

ARXIVAT A:
Bolívia Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut