Façana de la seu central de la Policia Nacional a les Balears, on aquest dimarts han detingut dos policies relacionats amb el cas Cursach (EFE)
Façana de la seu central de la Policia Nacional a les Balears, on aquest dimarts han detingut dos policies relacionats amb el cas Cursach (EFE)
Palma

Detenen per revelació de secrets dos policies que van investigar el cas Cursach

Ho ha ordenat el mateix jutge que va requisar els mòbils de dos periodistes

RedaccióActualitzat

El cas Cursach, que investiga el jutjat número 12 de Palma, va viure aquest dimarts dos episodis més: l'admissió a tràmit de la querella dels periodistes a qui es va requisar el mòbil i diversos ordinadors i documentació, i la detenció de dos policies relacionats amb el cas.

Els policies són l'inspector de la Policia Nacional que va encapçalar el grup d'investigació de blanqueig de capitals de Mallorca i un dels agents que estava a les seves ordres.

Els acusen de descobriment i revelació continuada de secrets i els han detingut per ordre del jutge Miquel Florit, el mateix que va ordenar requisar els mòbils. Una detenció que sembla conseqüència directa de la confiscació dels telèfons.


Anticorrupció diu que els mòbils encara no s'han "obert"

Però la Fiscalia Anticorrupció ho ha negat aquest dimecres: en una nota informativa emesa a Madrid, assegura que ja se sabia l'origen de la filtració, i els telèfons i els ordinadors el jutge els volia només com a prova.

Segons la Fiscalia, aquests aparells encara no s'han "obert", i assegura que quan es faci s'avisarà abans "les persones afectades".

Notícia relacionada: Europa Press i "Diario de Mallorca" es querellen contra el jutge que va requisar els mòbils​

Filtració a la premsa

Aquestes detencions s'emmarquen en la investigació oberta per Florit després que Bartomeu Cursach denunciés la filtració a la premsa d'un informe policial que l'acusava d'haver defraudat més de 60 milions d'euros a la hisenda pública.

Segons ha informat el "Diario de Mallorca", les detencions les van fer agents d'Afers Interns de la Policia Nacional. L'inspector va estar detingut durant tres hores i es va negar a declarar. Ell i l'altre agent detingut estan en llibertat amb càrrecs.

Bartomeu Cursach, per a qui la fiscalia demana vuit anys i mig de presó, en una imatge d'arxiu


Vuit anys i mig per a Cursach

Segons aquest diari, el grup de blanqueig de la Policia Nacional el van desmuntar després de la recusació del jutge Manuel Penalva, que havia dirigit la investigació contra Cursach.

La Fiscalia demana per a Bartomeu Cursach i el seu principal col·laborador, Bartomeu Sbert, vuit anys i mig de presó per dirigir "un grup criminal". Cursach estava considerat el principal empresari de l'oci nocturn a Mallorca.

Notícia relacionada: Detalls esfereïdors del "modus operandi" de Cursach, el magnat de la nit mallorquina

El periodista del "Diario de Mallorca" a qui van requisar el mòbil, José Francisco Mestre, en una protesta la setmana passada a Palma (EFE)


Alerta del Consell d'Europa

D'altra banda, el Consell d'Europa ha activat una alerta per l'ordre de Florit de requisar els mòbils dels periodistes José Francisco Mestre, del "Diario de Mallorca", i de Blanca Pou, d'Europa Press, per les filtracions d'aquest cas.

L'alerta l'ha emesa la plataforma que el Consell d'Europa té per protegir el periodisme i els periodistes, i s'adreça directament al govern espanyol, que haurà de respondre.

És una acció impulsada per organitzacions europees de premsa i que denuncia violacions de drets i censura contra els periodistes afectats en aquest cas.

Des del 2015, aquesta plataforma ha llançat catorze alertes a Espanya, de les quals sis encara estan pendents.

Els països que més alertes han rebut són Turquia, amb 109, Rússia, amb 55, i Ucraïna, amb 43. França n'ha rebut 27, Itàlia 22 i Bèlgica 15.

Manifestació a Palma demanant la detenció del jutge i del fiscal del cas Cursach

ARXIVAT A:
PolicialJudicialLlibertat de premsa
Anar al contingut