La policia protegeix un vehicle amb un dels empresaris detinguts (Reuters)
La policia protegeix un vehicle amb un dels empresaris detinguts (Reuters)
Alger

Detenen l'home més ric d'Algèria i altres magnats pròxims a l'expresident Bouteflika

Un dels detinguts és el multimilionari Issad Rebrab, propietari del principal grup empresarial privat del país i amic de Macron

RedaccióActualitzat

Algèria continua sacsejada per les protestes contra el règim de l'expresident Abdelaziz Bouteflika. En els últims dies, però, els nous mandataris estan impulsant detencions d'empresaris vinculats a l'anterior president. Un fet que es viu amb alegria als carrers. Els últims magnats arrestats han estat l'home més ric del país i membres d'una de les famílies més poderoses i influents. Se'ls relaciona amb la corrupció i l'evasió de divises.

El multimilionari Issad Rebrab, propietari del conglomerat d'empreses Cevital, és un dels detinguts sota l'acusació d'activitat corrupta. El seu grup empresarial, fundat el 1971, és el més important del país en l'àmbit privat i dona feina directa a prop de 20.000 persones. Domina diferents sectors: aliments, electrònica, siderúrgia, construcció i, fins i tot, els mitjans de comunicació.

L'expansió internacional del grup d'aquest empresari, a través de l'exportació de sucre al nord d'Àfrica i de la importació de diversos productes de França i Itàlia, va propiciar que Rebrab cultivés amistats poderoses. Una és la del mateix president francès, Emmanuel Macron, a qui ha visitat sovint de manera privada els últims mesos.

El govern provisional d'Algèria també ha destituït Abdelmoumen Ould Kaddour, el president de Sonatrach, l'empresa pública de petroli i de gas. Els hidrocarburs aporten a Algèria més del 95% dels seus ingressos externs i el 60% del pressupost estatal. El país produeix 1,2 milions de barrils diaris.

Policies i manifestants cara a cara durant una nova protesta a Alger (Reuters)​


Milers d'estudiants mantenen les protestes

Aquest dimarts al vespre, milers d'estudiants s'han tornat a manifestar a la capital per exigir la sortida del règim. "Sistema, ves-te'n", cridaven els concentrats al centre d'Alger, tot i la nombrosa presència policial. Els manifestants repetien lemes com "Som pacífics" o "Les nostres reivindicacions són legítimes".

Protestes a la capital i també en diferents ciutats de l'oest del país nord-africà, com Orà, Aïn Temouchent, Sidi Bel Abbès i Chlef, i de l'est, com Constantina i poblacions de la regió de la Cabília.

Les manifestacions no s'aturen a Algèria (Reuters)

Bouteflika va dimitir el 2 d'abril, arran d'aquestes multitudinàries protestes al carrer. El màxim responsable del Senat, Abdelkader Bensalah, exerceix com a president interí, fins a les eleccions convocades per al 4 de juliol.

Les manifestacions van començar a mitjans de febrer per rebutjar un cinquè mandat de Bouteflika, que va ocupar el poder des del 1999.

Anar al contingut