El clan obligava les víctimes a pidolar tot el dia i es quedava els diners que recollien (
El clan obligava les víctimes a pidolar tot el dia i es quedava els diners que recollien (Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra)

Detenen els líders d'un clan que obligava a pidolar persones que tenien dormint al ras

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona han alliberat dues de les víctimes, a qui obligaven a estar-se cada dia demanant almoina en un semàfor i a viure en un descampat

Carregaven les víctimes al cotxe, sovint al maleter, les deixaven en un carrer i les obligaven a demanar almoina durant tot el dia, fins que les tornaven a recollir. Les feien viure en condicions pèssimes i es quedaven tots els diners que recollien, uns 100 euros diaris de mitjana.

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona han detingut un home i una dona, líders d'un clan familiar d'una desena de persones que es guanyaven la vida amb l'explotació de persones vulnerables i la mendicitat forçosa.

Estan acusats d'un delicte de tràfic d'éssers humans.

En primer lloc, buscaven persones al seu país d'origen amb una situació de vulnerabilitat i necessitats econòmiques greus. Si podien, prioritzaven les persones amb discapacitats físiques. Segons la policia, entenien que són susceptibles de rebre més diners a l'hora de pidolar.

Un cop trobades, les coaccionaven i amenaçaven per viatjar a Catalunya, sovint amb promeses que no es complien quan arribaven, i les obligaven a practicar la mendicitat.

Les portaven en autobús fins a Barcelona i les feien estar en diferents punts de la ciutat aprofitant els semàfors en vermell per demanar diners entre els cotxes que estaven aturats.

L'operació policial, que es va fer el 7 de juny, ha permès alliberar dues víctimes que vivien sotmeses a unes condicions infrahumanes. En un primer moment les van traslladar al Centre d'Urgència i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), on se'ls va proporcionar una primera assistència, i actualment estan rebent l'ajuda especialitzada que s'activa en els casos de tràfic de persones.

Control total a les víctimes

Les víctimes vivien en condicions pèssimes. Els líders del clan els proporcionaven una petita quantitat de menjar i beure, i les escorcollaven cada dia per quedar-se tots els diners que havien recaptat. Feien periòdicament transaccions de diners al seu país d'origen.

Les feien viure en un descampat i només els donaven un matalàs, on dormien, encara que les condicions meteorològiques fossin adverses. Els investigadors van comprovar que les persones del clan dormien al mateix lloc, però en una tenda de campanya.

Els detinguts són un home i una dona, líders del clan familiar
Els detinguts són un home i una dona, líders del clan familiar (Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra)

Vigilaven les víctimes als semàfors i al lloc on dormien perquè no poguessin sortir.

El clan s'ubicava a la zona de Magòria (Sants-Montjuïc). Sobre la resta de persones que en formen part no s'ha pogut acreditar la seva activitat delictiva en aquest àmbit. Tot i això, estan relacionades amb antecedents per robatoris amb força.

 

Un antecedent el 2018

L'agost del 2018 hi va haver un altre cas a Barcelona relacionat amb el tràfic d'éssers humans amb finalitat d'explotació en la mendicitat. Es tractava d'un home d'edat avançada que estava al carrer en una situació molt precària i sense recursos socials ni econòmics.

Li van retirar la documentació, dormia al carrer controlat en tot moment pels seus explotadors i l'obligaven a pidolar al carrer Gran de Gràcia de Barcelona durant jornades senceres. Guanyava, en algunes ocasions, entre 300 i 500 euros diaris, que havia d'entregar.

La investigació va permetre identificar tres individus que formaven part d'un clan familiar com a responsables del procés de captació, trasllat i explotació de la víctima. Es van emetre dues ordres de detenció europees, ja que dos dels individus havien fugit. Uns mesos més tard van ser detinguts i extradits a Espanya.

Recentment, l'Audiència Provincial de Barcelona els ha condemnat a penes de 10 i 16 anys de presó.

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraGuàrdia Urbana
Anar al contingut