L'operació policial contra Resistencia Galega s'ha fet, fonamentalment, a Vigo
L'operació policial contra Resistencia Galega s'ha fet, fonamentalment, a Vigo

Detenen els dos presumptes líders de Resistencia Galega, acusats de terrorisme

Vivien en la clandestinitat des del 2006 i se'ls atribueix uns seixanta atemptats amb explosius casolans, que no van provocar cap mort

RedaccióActualitzat

La Guàrdia Civil ha detingut a Vigo els dos presumptes líders del grup Resistencia Galega, que vivien en la clandestinitat des de l'any 2006. Anton Garcia Matos, "Toninho", i Asunción Losada Camba tenen acusacions de terrorisme de l'Audiència Nacional. També han detingut durant el cap de setmana dues persones més, considerades col·laboradores del grup, segons s'ha informat des de fonts policials.

Resistencia Galega és un grup armat independentista de Galícia que va succeir l'organització Exèrcit Guerriller del Poble Gallec Lliure, l'any 2005, a través d'un manifest fundacional per internet. Des d'aleshores, se'ls atribueixen una seixantena d'accions, la majoria amb explosius casolans, contra partits polítics, institucions, entitats bancàries i empreses. Cap d'aquests atemptats no va provocar morts.

L'última d'aquestes accions data de l'octubre del 2014, quan van reivindicar una explosió a l'Ajuntament del municipi de Baralla, a Lugo.
 

Les forces de seguretat emportant-se material del pis d'un dels detinguts 
 

Les detencions dels considerats líders del grup s'han fet per ordre de l'Audiència Nacional, pels delictes de pertinença a organització terrorista en grau de dirigent, tinença i transport d'explosius i falsedat documental.

Segons els investigadors, se sospitava que els detinguts havien fugit a Portugal i que des d'aquest país es van donar ordres a un nombre indeterminat, però reduït, de "legals", és a dir, no fitxats per les forces de seguretat.

Fonts de l'Audiència Nacional assenyalen que Anton Garcia Matos era un expert en la fabricació i ús d'explosius. La Guàrdia Civil indica que des del juliol del 2014, quan va publicar un vídeo en la clandestinitat on defensava la continuïtat de "la lluita armada", no se sabia res.

ARXIVAT A:
GalíciaPolicialTerrorisme
Anar al contingut