Barcelona

Detenen el tresorer de CDC i deu persones més per presumptes comissions il·legals

La Guàrdia Civil ha escorcollat la seu del partit a Barcelona en presència del mateix Andreu Viloca, i entre els detinguts hi ha el director general d'Infraestructures.cat, Josep Antoni Rosell

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra han detingut el tresorer de Convergència Democràtica, Andreu Viloca, en el marc del "operació Petrum" de suposat pagament de comissions il·legals per obra pública. A banda d'aquesta detenció, hi ha, almenys, deu detinguts més, sis dels quals són empresaris acusats d'haver pagat comissions il·legals. En l'operació s'han fet un total de 21 escorcolls.

Paral·lelament, agents de la Guàrdia Civil han escorcollat durant dotze hores la seu de CDC al carrer Còrsega de Barcelona des de les deu del matí en presència del mateix Viloca i dels dos treballadors de Convergència. Un dels detinguts és l'exgerent del partit i secretari del patronat de la CatDem, Carles del Pozo, i l'altre, una administrativa de Convergència. Els dos fiscals anticorrupció, José Grinda i Fernando Bermejo, han abandonat l'edifici, però han tornat quan passaven de les sis de la tarda. L'escorcoll ha acabat passades les deu de la nit. Els agents s'han emportat una desena de caixes de la seu del carrer Còrsega.

 

 

Risc de "destrucció de proves"

En un comunicat, la Fiscalia ha assegurat que l'escorcoll s'ha fet "pel risc de destrucció de proves" i que el registre és conseqüència de l'anàlisi de la documentació comissada l'agost passat a les seus de la Fundació CatDem i de CDC a Barcelona. A més, també indica que s'han tingut en compte "les diferents situacions d'urgència" en la pràctica de les diligències "a causa del risc demostrat de destrucció de mitjans d'investigació i de mitjans de prova". En aquest sentit, la Fiscalia assegura que en els registres de l'agost es van recollir documents d'una trituradora de paper del despatx de Viloca que han pogut ser reconstruïts per la Guàrdia Civil.

Segons ha informat la Fiscalia Anticorrupció, s'investiguen els possibles delictes de suborn, blanqueig de capitals, prevaricació, finançament il·legal de partits polítics, alteració de preus en concursos i subhastes públiques i falsedat en documents mercantils.

Per la seva banda, el coordinador de Règim Intern i Comunicació de CDC, Francesc Sánchez, ha assegurat que la Guàrdia Civil s'ha emportat la mateixa documentació que ja va requisar en el registre anterior i ha negat que s'hagin destruït documents de comptabilitat.

Detenen el director general d'Infraestructures.cat

Entre els detinguts hi ha també Josep Antoni Rosell, director general d'Infraestructures.cat, empresa pública de gestió d'infraestructures que depèn del Departament d'Economia de la Generalitat, l'antiga GISA. Els agents han detingut Rosell a casa seva i l'han portat fins a la seu d'Infraestructures.cat per estar present en el registre. Els escorcolls s'han centrat en les plantes on hi ha la direcció, el secretariat i el sistema informàtic.

Acabat el registre, Rosell ha estat traslladat al seu domicili de Vilanova i la Geltrú, on han continuat els registres policials. Més tard, el director general d'Infraestructures va ser traslladat a la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona i podria passar a disposició judicial aquest dijous o aquest divendres, com la majoria dels detinguts.

Registres a Olot, Sant Fruitós de Bages i diverses empreses

La Guàrdia Civil també ha registrat les dependències municipals d'Olot i de Sant Fruitós de Bages. En aquest últim municipi, la investigació es fixa en l'adjudicació de les obres d'un centre cívic. Va guanyar el concurs una unió temporal d'empreses, dominada pel Grup Soler, un dels màxims donants de la Fundació CatDem. S'ha detingut el directiu del Grup Soler, Jordi Soler. A Olot, la documentació intervinguda es refereix a la concessió d'un contracte de recollida d'escombraries, que va guanyar l'empresa IGFA-Urbaser, també donant de la fundació CatDem.

Així mateix, la Guàrdia Civil busca documentació de les empreses Rogasa, OP Roller, Urbaser i DEC4, els directius de les quals també han estat detinguts. A banda dels registres a les seus de les empreses, la Guàrdia Civil està registrant també els domicilis dels sis empresaris detinguts en l'"operació Petrum". Un setè empresari, Jordi Duran, de l'empresa Urbaser, es troba a l'estranger.

Després d'inspeccionar les seus de les companyies a la recerca de documentació sobre suposats  pagaments de comissions del 3% a CDC a canvi d'adjudicacions públiques, la Guàrdia Civil ha conduït els empresaris als seus domicilis particulars. Els agents busquen documents sobre possibles pagaments de comissions.

 

Aquest operatiu ha estat ordenat pel jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell, d'acord amb la Fiscalia Anticorrupció, i té lloc després de l'anàlisi de la documentació que va trobar la Guàrdia Civil aquest estiu durant diversos registres a domicilis i a la seu de la fundació CatDem. Es tracta de la tercera part de l'"operació Petrum", que investiga si s'hauria pagat el 3% per a adjudicacions d'obra pública.

El "cas Petrum", l'origen de tot plegat

L'operació s'emmarca en el "cas Petrum", que va saltar el 23 de juliol quan la Guàrdia Civil va detenir tres membres de la família Sumarroca vinculats a Teyco. Entre els arrestats també hi havia l'exalcalde de Torredembarra Daniel Massagué, exmembre de CDC expulsat del partit després de ser imputat en un altre cas de suposada corrupció municipal.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut