Columna de foc d'un dels incendis al Baix Llobregat
Al presumpte piròman se'l vincula amb almenys nou focs al Baix Llobregat (Mossos)

Detenen el presumpte autor de 9 incendis forestals al Prat de Llobregat

L'home, que ja havia estat detingut i havia quedat en llibertat amb càrrecs, ha ingressat finalment a la presó

Virgínia Arqué Nueno

Els Mossos han detingut un home acusat d'haver provocat almenys nou incendis forestals al Prat de Llobregat.

La detenció, que es va produir el passat 10 d'agost, és fruit d'una investigació conjunta entre els Mossos i els Agents Rurals.

El presumpte piròman ja ha ingressat a la presó.

Els focs s'haurien produït entre el 18 de juliol i el 2 d'agost i haurien afectat la seguretat de l'aeroport de Barcelona i l'àrea de la Reserva Natural Parcial de la Ricarda, dins l'espai natural protegit del Delta del Llobregat.

Els incendis, que van cremar tant zones urbanes com forestals, van coincidir a més amb l'activació del nivell 2 del Pla Alfa per perill molt alt d'incendi al Baix Llobregat.

Els primers focs, en contenidors

La investigació es va iniciar arran dels incendis que es van produir la matinada del 18 de juliol, en què es van cremar deu contenidors situats en diversos punts del municipi, amb uns danys valorats en 13.575 euros. També es va cremar un vehicle que estava estacionat al costat d'un dels contenidors.

Aquella mateixa matinada els agents de la Policia Local del Prat de Llobregat van poder identificar un home a qui li van trobar tres encenedors entre les seves pertinences, la descripció del qual coincidia amb la que havien facilitat alguns testimonis.

Entre el 28 de juliol i el 2 d'agost es van produir cinc incendis més, que responien a una mateixa manera d'actuar, en zones properes a l'aeroport de Barcelona, entre els quals un a la zona protegida de la Reserva Natural del Delta de Llobregat, a tocar de la pista d'aterratge de l'aeroport.

 

 

En dues d'aquestes ocasions es va haver d'activar el Pla d'Emergències Aeronàutiques de la Generalitat de Catalunya (AEROCAT) pel fum, les flames i la cendra que s'apropaven a la zona de pistes.

El presumpte piròman va tornar a ser identificat i detingut, gràcies a la col·laboració ciutadana, el passat 28 de juliol, en un mirador d'avions. Tenia cremades a les mans i també duia 3 encenedors a sobre, però va quedar en llibertat amb càrrecs.

Al detingut se'l relaciona de moment amb set incendis a la zona del Parc Nou (els dies 22, 23, 28, 29 i 30 de juliol, a banda de dos el dia 2 d'agost) i dos més, el 23 de juliol a la Ronda del Sud i el 28 a l'Estany de Cal Tet, a la Reserva Natural Parcial de la Ricarda, dins l'espai natural protegit del delta del Llobregat.

El pitjor dels incendis, per la seva intensitat i afectació, va ser el del 2 d'agost passat al perímetre exterior de l'aeroport del Prat, en una  zona de vegetació i canyes just davant de l'hangar d'Iberia.

En el moment de més intensitat, les flames van arribar a superar els 30 metres d'alçada, i es van barrejar amb les columnes de fum provocades per la combustió de matolls i vegetació. Això va provocar una afectació en la visibilitat a la zona de pistes de l'aeroport i el perill d'explosió del combustible emmagatzemat en un hangar d'Iberia.

Davant la reiteració dels focs amb un mateix modus operandi, compatible amb l'activitat d'un incendiari, es va iniciar la col·laboració amb el cos d'Agents Rurals, que van fer un informe exhaustiu a partir del qual es va poder determinar les característiques de cadascun dels focs, el seu abast i afectació.

L'informe va permetre la detenció del presumpte autor dels incendis, que està en presó provisional, comunicada i sense fiança.

Entre els nou focs s'ha cremat una superfície de 3.130 m² de canyes i matolls en terreny urbà i 342 m² de terreny forestal, dins l'espai de protecció especial del delta de Llobregat.

ARXIVAT A:
Incendis
Anar al contingut