Se'ls investiga com a presumptes autors dels delictes d'associació il·lícita, abusos sexuals i vexacions.(Mossos d'Esquadra)

Detenen el líder d'un suposat grup de teràpia per captar persones i abusar-ne sexualment

Les víctimes, a qui captaven en grups psicoterapèutics, haurien patit durant anys abusos sexuals, vexacions i humiliacions. Hi ha tres detinguts, dos a la Pobla de Lillet i un a Barcelona

RedaccióActualitzat

Els Mossos detenen el líder d'un grup que hauria manipulat psicològicament els membres captats per abusar-ne sexualment.

La investigació es va iniciar a mitjans de setembre del 2020, quan els Mossos van tenir coneixement que un grup de persones hauria estat víctima d'abusos psicològics i sexuals en el marc d'un grup de creixement personal i psicoterapèutic.

La detenció del líder, un home de 66 anys qui s'anomenava "mestre il·luminat", va ser el 29 de març a la Pobla de Lillet, al Berguedà.

En total hi ha tres detinguts, i s'investiga una altra persona, com a presumptes autors dels delictes d'associació il·lícita, abusos sexuals i vexacions. Després de passar a disposició judicial, han quedat en llibertat amb càrrecs.

 

La parella del líder, una dona de 50 anys, també va ser detinguda a la Pobla de Lillet. A més, els Mossos van detenir una altra dona de 43 anys a Barcelona, el 6 d'abril, a qui atribueixen la captació de nous membres i haver participat en els abusos i vexacions.

També s'investiga una tercera dona de 54 anys per la seva presumpta participació en els fets.


Aprofitaven la vulnerabilitat psicològica

La incorporació de nous membres al grup es produïa en circumstàncies de vulnerabilitat psicològica de les víctimes. Una de les dones detingudes feia la captació a través del boca-orella: quan detectava alguna persona en un moment vital vulnerable, parlava positivament sobre el seu "mestre il·luminat" i li proposava una sessió individual.

A poc a poc, els introduïen en sessions grupals, principalment en un domicili de Barcelona i podien combinar meditació i altres activitats i, fins i tot, caps de setmana sencers.

El 'mestre il·luminat' feia servir el pretext de l'abús perquè superessin traumes o complexos. (Mossos d'Esquadra)

Les víctimes, a qui anomenaven "alumnes", pagaven per assistir-hi pensant que millorarien el seu estat anímic i assolirien "la il·luminació".

Per fer-les més influenciables davant de "la voluntat del líder", les privaven de son i d'alimentació, i provocaven un debilitament psicofísic de les víctimes.

En aquestes activitats, sovint les sotmetien a abusos sexuals, així com a diversos tipus d'humiliacions, alguns de repetits durant anys. El "mestre il·luminat" feia servir el pretext de l'abús perquè superessin traumes o complexos.

Les aïllaven de l'entorn

D'altra banda, les activitats i el secretisme que hi imperava contribuïen al distanciament del seu entorn i reforçaven el sentiment de pertinença al grup.

Els Mossos han apuntat que la dependència psicològica i el grau de manipulació era tal que les víctimes tenien molta por de ser expulsades del grup. Un cop el "mestre" es guanyava la seva confiança, n'obtenia tot tipus d'informació per utilitzar-la en la manipulació psicològica.

Establia normes de control molt estrictes, com prohibir parlar del que feien a les sessions o evitar relacionar-se fora del cercle. En cas que incomplissin les normes o directrius se'ls imposaven càstigs i vexacions. En ocasions feia que també participessin en els càstigs altres membres del grup..

Entre els fets denunciats s'inclou l'intent de modificar l'orientació sexual d'alguna víctima, en el que es podria considerar un context de vexacions homòfobes.

ARXIVAT A:
Policial
Anar al contingut