Hengameh Ghaziani va ser detinguda després de publicar un vídeo on mostrava la cabellera (Wikipedia)

Detenen dues actrius iranianes per no dur el vel: "Aquest pot ser el meu últim missatge"

Hengameh Ghaziani i Katayoun Riahi, actrius destacades i guardonades, han aparegut a les xarxes socials mostrant els cabells i el suport a les protestes

Actualitzat

Dues destacades actrius iranianes han estat arrestades per donar suport públicament a protestes massives contra el govern iranià, segons l'agència estatal del país Irna. La detenció ha tingut lloc aquest diumenge per ordre de la Fiscalia iraniana. 

Hengameh Ghaziani i Katayoun Riahi estan acusades de connivència i d'actuar contra les autoritats de l'Iran, segons informa l'agència de notícies.

Les dues dones havien aparegut en públic sense el mocador, un gest de solidaritat amb els manifestants que des de fa tres mesos protesten pels drets humans i de les dones arran de la mort de Jina Mahsa Amini, el 16 de setembre passat. La jove kurda de 22 anys va morir a mans de la policia de la moral, que la va detenir per no portar bé el vel.

Ghaziani i Riahi, molt famoses al seu país i amb nombrosos premis d'interpretació, s'han afegit a la llarga llista de detinguts arran de les protestes, entre els quals també hi ha personalitats públiques iranianes destacades que han expressat suport als manifestants i contra el règim clerical que governa l'Iran.

Segons l'últim balanç de l'ONG Human Rights Activists a l'Iran, són més de 17.000 les persones detingudes per les autoritats iranianes durant els tres mesos de protestes arreu del país.

 

"Pot ser el meu últim missatge"

Hengameh Ghaziani, actriu i traductora de 52 anys, havia publicat abans de la detenció un vídeo al seu Instagram on apareixia mostrant la cabellera al mig del carrer. El post anava acompanyat d'un text que deia que podria ser el seu últim missatge

"Aquest pot ser el meu últim post. A partir d'aquest moment, si em passa alguna cosa, sàpigues que sempre estaré amb el poble de l'Iran fins al meu darrer alè."

 

 

D'altra banda, l'actriu Katayoun Riahi, de 60 anys, també coneguda per la seva tasca benèfica, va ser una de les primeres celebritats del país que es va treure el hijab enmig de les protestes. Al setembre, en una entrevista a Iran International TV, amb seu a Londres, va mostrar suport als manifestants sense portar hijab.

Al seu compte d'Instagram s'alerta que està desapareguda des del setembre. Buscada per les autoritats iranianes, finalment ha estat detinguda, segons l'agència de notícies estatal, dos mesos després de l'intent dels agents de seguretat de detenir-la a casa seva. Altres informacions, però, asseguren que havia aconseguit fugir a temps, segons publica France 24.

 


L'ONG Human Rights Activists ha dit que uns 400 manifestants han mort durant la repressió policial de les protestes que els líders clericals consideren "avalots" orquestrats pels enemics estrangers del país. 

Hi ha informacions contradictòries sobre on pot ser Katayoun Riahi(Wikipedia)

Fins ara, almenys cinc manifestants han estat condemnats a mort en relació amb les manifestacions.

ARXIVAT A:
FeminismeDrets humansIran
Anar al contingut