L'arsenal que els Mossos li han trobat al detingut
L'arsenal que els Mossos li han trobat al detingut

Detenen a Terrassa un franctirador que planejava atemptar contra Pedro Sánchez

Manuel Murillo Sánchez volia venjar l'ordre d'exhumació de les restes de Francisco Franco, segons avança el diari Público

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra van detenir fa unes setmanes a Terrassa un home de 63 anys que planejava atemptar contra Pedro Sánchez com a venjança per l'ordre d'exhumació de les restes de Francisco Franco. Ho avança aquest dijous el diari digital Público, que assegura que La Moncloa no va voler que es fes pública l'operació.

I els Mossos d'Esquadra han confirmat la detenció de Manuel Murillo Sánchez. Afirmen que ha confessat que volia assassinar a trets Pedro Sánchez.

 

 

El detingut, que no tenia antecedents policials de cap tipus, és ara a la presó de Brians 2. Es tracta, segons Público, d'un expert tirador. Al seu pis, la policia hi va trobar un arsenal de 16 armes de foc, inclosos rifles d'alta precisió i un subfusell d'assalt. És fill del que va ser últim alcalde franquista de Rubí, Manuel Murillo Iglesias.

 

 

Carlos Enrique Bayo, el periodista que ha destapat el cas, ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio" que "els fusells que tenia a casa podien encertar un objectiu a 1.500 metres de distància. Se'l va poder detenir perquè per un xat privat amb persones d'ultradreta es va mostrar disposat a sacrificar-se per Espanya".

L'home, que tenia llicència d'armes perquè era vigilant de seguretat i practicava el tir esportiu, va buscar còmplices a través de WhatssApp. Una de les usuàries del grup on Murillo va enviar els missatges va alertar els Mossos.

Segons la policia catalana, el van detenir el 19 de setembre a casa seva i tenia clara la intenció i la voluntat de dur a terme accions contra Pedro Sánchez, però li faltava suport logístic i per això ho va demanar per WhatssApp. "Jo tinc mitjans, necessito suport", era el seu missatge. Compartir el seu objectiu en un grup de WhatsApp el va delatar però el seu pla tot just estava en una fase inicial.

Als Mossos no els consta que estigués vinculat a cap grup d'extrema dreta. Vivia sol i la seva acció l'hauria fet a títol individual.

 

Vox afirma que una dirigent de la formació va alertar del pla

Vox ha dit en un comunicat que una coordinadora local de la formació d'extrema dreta a Barcelona va alertar les autoritats del pla per atemptar contra Sánchez, després de saber-ho a través del WhatssApp. Els Mossos, però, no han confirmat d'on va sortir la denúncia que van rebre. Vox aclareix que el detingut, Manuel Murillo, mai ha estat un afiliat del partit ni ha tingut cap relació amb ells. 

Des dels Mossos s'afirma que es va donar credibilitat a la denúncia i que van avisar immediatament Seguretat de La Moncloa i la Guàrdia Civil, perquè és qui te competència en matèria d'armes.

 

 

El periodista Carlos Enrique Bayo ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio" que el detingut tenia "quatre rifles d'altíssima precisió i s'havia entrenat exhaustivament per disparar" des d'una gran distància. Ha afegit que, "tenint en compte que, a més, practicava el tir olímpic i era dels millors, des d'una distància de 1.000 o 1.500 metres és evident que hauria estat com l'assassinat de Kennedy".

 

 

 

En canvi, Manuel Moreno, president del Club de Tir del Vallès, ha assegurat a "Els matins" de TV3 que Manuel Murillo no era, ni molt menys, un gran tirador:

"Era un tirador mediocre, era un tirador de quarta categoria, de franctirador... ho dubto molt, la veritat (···) Fa una setmana, deu dies, van venir per preguntar si era un soci nostre i si tenia alguna arma a les nostres dependències. Nosaltres vam col·laborar amb els Mossos en tot el que van demanar. A partir d'aquí, no ens va agradar, vam obrir de moment un expedient informatiu per veure què passava."

 

La fiscalia de l'Audiència Nacional diu que no se'ls ha traslladat cap atestat

Per ara, l'Audiència Nacional no tracta el cas com una amenaça terrorista i considera que només és una "proposició d'homicidi d'autoritat" d'una persona que té armes. Això els ha comportat diverses crítiques a la xarxa:

 

 

 

Fonts de la Fiscalia de l'Audiència Nacional han explicat que no han emès cap dictamen sobre el cas perquè no se'ls ha "traslladat cap atestat ni procediment per pronunciar-se". Aquestes mateixes fonts afegeixen que tot el que coneixen és a través de notícies de premsa.  

Segons un comunicat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el jutjat d'instrucció número 4 de Terrassa va acordar el 21 de setembre la presó provisional per a un home detingut en relació amb unes amenaces al president Pedro Sánchez. Posteriorment, el jutjat d'instrucció número 3 de Terrassa, en data 4 d'octubre, va ratificar la presó provisional comunicada i sense fiança.

La causa està oberta pels delictes de conspiració per atemptar contra autoritat amb ús d'arma, amenaces greus, tinença il·lícita d'armes, municions i explosius i un delicte d'odi.


 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezMossos d'EsquadraGuàrdia CivilPolicial
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut