L'empresari i activista Jimmy Lai, detingut aquest matí a Hong Kong (Reuters/Tyrone Siu)

Detenen a Hong Kong el magnat de premsa prodemocràtica Jimmy Lai

En aplicació de la nova llei de seguretat nacional, se l'acusa de "conspiració estrangera" i d'"utilització de paraules sedicioses"

Juli Rodés AlmerActualitzat

Jimmy Lai, magnat de la premsa a Hong Kong i un dels activistes prodemocràcia més destacats de l'antiga colònia britànica, ha estat detingut aquest dilluns a primera hora del matí en aplicació de la nova llei de seguretat nacional aprovada pel govern xinès el 30 de juny.

Lai, de 71 anys, és fundador del diari Apple Daily, crític amb Pequín, ha estat detingut a casa seva acusat de "participar "en una conspiració estrangera" i d'"utilització de paraules sedicioses".

La detenció l'ha fet una nova força policial creada expressament per aplicar la llei de seguretat nacional.

En total, la policia ha informat de la detenció de set persones d'entre 39 i 72 anys. Entre aquests detinguts hi ha responsables dels mitjans de Lai i dos dels seus fills.

 

Policies a l'entrada del diari Apple Daily (Reuters)

 

Més tard, uns 200 agents d'aquesta nova força han entrat a la redacció de l'Apple Daily, de la qual fonts policials han explicat que s'han endut 25 caixes.

 

La policia s'ha endut 25 caixes després de registrar la redacció del diari Apple Daily (Reuters/Tyrone Siu)


Lai ha estat conduït per la policia a la redacció de l'Apple Daily durant el registre al diari.

 

Després de detenir-lo, la policia ha conduït Jimmy Lai fins al diari que va fundar (Reuters)


El diari ha penjat a Facebook imatges de l'entrada de la policia a la redacció:

 

 

En declaracions a l'agència France Presse, Chris Yeung, president de l'Associació de Periodistes de Hong Kong, ha qualificat l'entrada policial a la redacció de l'Apple Daily com "un fet sense precedents que era inimaginable fa un mes o dos".

Per la seva banda, Law Wai-kwong, redactor en cap de l'Apple Daily, ha adreçat una nota als periodistes del diari en què els demana que continuïn al seu lloc per poder publicar la pròxima edició.

 

Policies acordonen la redacció del diari Apple Daily (Reuters)


La d'aquest dilluns és la tercera onada de detencions a Hong Kong des de l'aprovació de la llei de seguretat nacional. En les dues primeres van ser detingudes 15 persones, entre les quals alguns adolescents.


Pugen les accions de Lai

Lai també és de l'empresa Next Digital, que també publica la revista Next.

Arran de la detenció de Lai i l'entrada a la redacció d'Apple Daily s'ha fet una crida per internet a donar suport al diari.

La conseqüència ha estat que les accions de Next Digital han pujat més d'un 180 per cent a la borsa de Hong Kong, que, en canvi, ha tancat la sessió d'aquest dilluns amb pèrdues tant en el principal índex, el Hang Seng, com en l'índex específic d'empreses amb seu a la Xina continental, el Han Seng China Enterprises.

 

Dos agents en el cordó policial a l'exterior del grup editorial Next Digital (Reuters/Tyrone Siu)


Nascut a la Xina i arribat a Hong Kong clandestinament amb la seva família quan tenia 12 anys, Jimmy Lai és un "home fet a si mateix" que va començar en una empresa tèxtil i que va crear la seva quan tenia 30 anys.

S'ha convertit, amb el temps, en una de les persones més detestades pel règim xinès, que el considera un "traïdor".

Arran de l'aprovació de la llei de seguretat nacional ja va manifestar, en una entrevista a France Press, que temia que fos utilitzada per perseguir la premsa i que estava "preparat" per anar a la presó.

ARXIVAT A:
XinaHong Kong
Anar al contingut