Bandera amb el logotip d'Estat Islàmic
Bandera amb el logotip d'Estat Islàmic
Barcelona

Detenen a Barcelona un antiquari que venia peces d'art robades per Estat Islàmic

El grup jihadista es finançava suposadament amb aquestes obres d'art romanes i gregues robades a Líbia

RedaccióActualitzat

La policia ha detingut un antiquari de Barcelona que venia peces d'art romanes i gregues robades per Estat Islàmic a Líbia l'any 2015 i que servirien suposadament per finançar aquest grup terrorista. Segons fonts la investigació, els autors de les excavacions il·legals, el robatori i el saqueig de béns culturals de les ciutats líbies estan vinculats a grups terroristes que fan servir el contraban per finançar-se.

Un dels robatoris es va cometre el gener del 2015 i, només dos mesos després, les peces ja eren a la botiga d'antiguitats que l'home tenia a Barcelona. Altres peces van ser robades el mes de maig i van arribar a la botiga menys de quatre mesos després.

L'antiquari de Barcelona tenia sis peces procedents d'escultures saquejades per Estat Islàmic a les ciutats líbies d'Albaida, Apol·lònia i Cirene. Aquesta última és Patrimoni de la Humanitat de la Unesco des del 1982.

L'home diu que no sabia que traficava amb terroristes

En la seva declaració davant del jutge, l'antiquari va assegurar que no sabia que traficava amb terroristes. Segons la seva versió, contactava amb l'organització a través d'un mercader libanès i un egipci que actuaven com a enllaços entre els autors materials de l'espoli i els compradors a Espanya.

L'home ha quedat en llibertat amb fiança de 12.000 euros després de declarar a l'Audiència Nacional. També han posat en llibertat un marxant amb qui treballava. A tots dos, però, els han imposat mesures cautelars i els imputen delictes de finançament de terrorisme jihadista, recaptació, falsedat documental i contraban. Tots dos tenen prohibit abandonar Espanya i se'ls ha retirat el passaport i han de comparèixer quinzenalment als jutjats.

ARXIVAT A:
Estat IslàmicJihadisme Terrorisme
Anar al contingut