Detenen 14 lladres que feien explotar caixers per robar i es feien passar per policies

Robaven caixers de diferents poblacions i també es feien passar per policies amb armilles antibales i pistoles per robar diners a determinades persones

RedaccióActualitzat

Desmantellen simultàniament dos grups criminals especialistes a robar caixers automàtics amb explosius elaborats per ells mateixos a Barcelona, Madrid i Màlaga. Les dues bandes compartien coneixements i metodologies i se'ls atribueixen 15 crims, en els quals es van endur un botí de més de 60.000 euros en menys d'un any.

Segons un comunicat dels Mossos d'Esquadra, els detinguts són especialistes en robatoris amb força, però també en robatoris violents en els quals s'han fet passar per policies.

L'operació de detenció ha estat coordinada pels Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Els 14 membres dels dos grups vivien a Madrid i feien accions itinerants a la mateixa Comunitat i també a les demarcacions de Barcelona i Màlaga.

Modus operandi altament perillós

El seu modus operadi es coneix com a "pizza slide": eixamplar les ranures dels caixers automàtics de sucursals bancàries amb un objecte contundent per introduir a l'interior els explosius. En explotar, es pot accedir a l'interior del dipòsit on es troben els diners.

Els investigats feien ús d'equipaments especials i extremaven les mesures de seguretat abans, durant i després del robatori. Fugien amb vehicles de gran potència, també robats, i els incendiaven un cop acabada l'operació.

Aquest tipus de funcionament és molt perillós, ja que els caixers acostumen a estar en zones urbanes. Per exemple, quatre dels caixers robats van ser a Catalunya i tots estaven ubicats en edificis de nuclis urbans poblats.

 

Dos grups coordinats

Els investigadors han relacionat dos membres participants dels dos grups. Un era el nexe que compartia la metodologia i el modus operandi en els robatoris. A més, alguns dels integrants s'intercanviaven de grup per cometre fets delictius, segons la policia.

L'altre era el que presumptament es dedicava a fabricar els artefactes explosius en càpsules amb forma de petaca que carregava de pólvora negra procedent de petards i altres artefactes pirotècnics.


També es feien passar per policies

Els membres del grup també estan acusats de robatoris. Segons la policia, seguien tres passos: seleccionaven els objectius segons la informació que obtenien de la seva capacitat econòmica a partir de tercers, preparaven el robatori amb seguiments i rutines, i en l'última fase portaven a terme el robatori.

A principis de març, a Màlaga, van entrar al domicili d'una persona i la van emmordassar i colpejar. Li van robar 1.270 euros en metàl·lic.

A mitjans d'abril, els acusats haurien comès un assalt en un polígon industrial i van robar 30.000 euros en efectiu a una persona.

En alguns casos, també es vestien amb armilles, credencials i amb suposades armes de foc per fer-se passar per policies. Així abordaven les víctimes per robar-los diners.

Detenen dos grups criminals especialistes en robatoris de caixers amb ús d'explosius
Prenien moltes mesures de seguretat abans, durant i després del robatori (Mossos d'Esquadra)

Desmantellen una plantació de marihuana

Durant l'operació conjunta, van fer 23 entrades i escorcolls als domicilis dels acusats. I també van desmantellar una plantació de marihuana.  

En els escorcolls van trobar pólvora i material pirotècnic, i 42.000 euros en efectiu, dels quals 6.000 acolorits amb tinta de seguretat. Aquesta tinta és un sistema de seguretat que tenen els caixers, que taca els bitllets per deixar-los inservibles que algú intenta robar-los amb algun objecte contundent.

A més, també van trobar vehicles de gamma alta, claus falses, eines i ginys especialitzats en el robatori de vehicles, tres armes de foc, quatre carabines d'aire comprimit, una d'"airsoft", identificacions de policies falses, armilles antibales, bastons policials i brides de detenció.

Quatre, en presó provisional

Als detinguts se'ls atribueixen 15 fets delictius entre robatoris amb força amb l'ús d'explosius i robatoris violents.

Van passar a disposició dels dos jutjats que tutelaven les investigacions (Jutjat d'Instrucció de Barcelona i Jutjat d'Instrucció de Màlaga), quatre dels quals van entrar en presó provisional el 26 d'abril.

 

ARXIVAT A:
Guàrdia CivilPolicia NacionalMossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut