Bombers i policies a la zona desallotjada per la carta bomba a l'ambaixada dels Estats Units
Bombers i policies a la zona desallotjada per la carta bomba a l'ambaixada dels Estats Units

6 cartes bomba: una a l'ambaixada dels EUA s'afegeix a l'enviada a Pedro Sánchez

El president espanyol, la ministra de Defensa, la base militar de Torrejón de Ardoz, les ambaixades dels Estats Units i Ucraïna i una empresa d'armament han estat els objectius dels sobres

RedaccióActualitzat

Són sis, les cartes bomba dirigides a diversos objectius a Espanya. L'última que s'ha sabut és la de l'ambaixada dels Estats Units a Espanya, que s'afegeix al "sobre amb material pirotècnic" que anava dirigit al president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

En 24 hores s'ha tingut constància de sis sobres: el de l'ambaixada d'Ucraïna a Espanya --que va causar un ferit lleu--, el del Ministeri de Defensa, el de la base aèria de Torrejón de Ardoz, el de l'empresa d'armament Instalaza, de Saragossa, el de La Moncloa i el de l'ambaixada nord-americana. 

Segons ha comunicat ara el Ministeri de l'Interior, l'enviament a Pedro Sánchez es va fer el 24 de novembre, dijous passat, i es va detectar i interceptar quan en el cribratge habitual el servei de seguretat de Presidència va avisar d'un enviament sospitós.

La Policia Nacional ho ha comunicat a l'Audiència Nacional, i se suma als altres paquets detectats aquest dijous.

Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats
Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats (Europa Press/Eduardo Parra)

Un d'ells anava dirigit al Ministeri de Defensa. S'ha desactivat aquest dijous cap a les 11.15 i anava adreçat a la ministra. Precisament aquest dijous la ministra de Defensa és a Ucraïna i des d'allà ha dit que res farà canviar la posició d'Espanya en la guerra:

"Cap d'aquests enviaments ni cap altra actuació violenta canviarà el compromís clar i ferm d'Espanya, dels països de l'OTAN i de la Unió Europea de donar suport a Ucraïna, perquè està defensant una causa justa."

L'altre paquet l'han detectat de matinada a la base aèria de Torrejón de Ardoz, també a Madrid. Concretament, anava dirigit al centre de satèl·lits d'aquesta base.

L'han descobert quan l'han passat per la màquina de rajos X, i han vist que "podia contenir algun tipus de mecanisme a l'interior", segons ha assegurat un comunicat del Ministeri de l'Interior:

"Efectius de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil s'han desplaçat a la base per assegurar la zona, i els investigadors de la policia ja estan analitzant el sobre."

Aquest dijous al migdia, un cop ja havia comparegut el secretari d'Estat de Seguretat per informar dels sobres, s'ha sabut d'una sisena carta, a l'ambaixada dels Estats Units, al carrer Serrano de Madrid, que ha obligat a desallotjar la zona. 

Alguns usuaris de les xarxes han explicat que la zona està acordonada, amb un fort dispostiu policial, i que s'ha sentit una explosió. 

 

La policia científica està investigant si els enviaments estan relacionats i si tenen el mateix remitent.
 

Cronologia de les cartes bomba 

Aquesta és la cronologia dels sobres detectats:
 

  • 24 de novembre - La Moncloa, adreçada al president espanyol, Pedro Sánchez 
     
  • 30 de novembre - Ambaixada d'Ucraïna a Espanya (Madrid) – 1 ferit lleu
     
  • 30 de novembre - empresa d'armament Instalaza (Saragossa)
     
  • 1 desembre (matinada) - base militar de Torrejón de Ardoz (Madrid) - es pot neutralitzar
     
  • 1 de desembre (matí) - Ministeri de Defensa, adreçada de la ministra, Margarita Robles
     
  • 1 de desembre (migdia) - Ambaixada dels Estats Units (Madrid)


Les cartes s'haurien enviat des d'Espanya

El secretari d'estat de Seguretat, Rafael Pérez Ruiz, ha afirmat que el contingut dels sobres "és similar en els 5 casos", segons la primera inspecció ocular, i ha explicat que el contingut és capaç de fer una deflagració, en el sentit d'una flama sobtada, però no una explosió amb capacitat destructiva. 

Tot i que ha considerat prematur fer cap hipòtesi sobre la procedència de les cartes, ha apuntat que podrien tenir l'origen en territori espanyol

"Els sobres són similars, cartes de color marró, i sobre la procedència ens trobem en els primers compassos de la investigació. Existeixen indicis que apunten que seria del mateix territori espanyol, però siguem prudents, ens trobem a l'inici de la investigació."

El procediment judicial està obert a l'Audiència Nacional, que ha assumit la investigació dels fets com a delicte de terrorisme. 

El secretari d'estat ha destacat que s'han pogut "neutralitzar" un dels sobres, el de Torrejón de Ardoz, cosa que ajudarà els investigadors a tenir més pistes del mecanisme que es fa servir i l'autoria. 

El secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez, en la roda de premsa al Ministeri de l'Interior
El secretari d'estat de Seguretat, Rafael Pérez, en la roda de premsa al Ministeri de l'Interior (EFE/Zipi)

Fonts de la investigació que cita l'agència EFE han informat que quatre dels sobres tenien la mateixa lletra a les adreces, escrites amb bolígraf i en majúscula. Això no s'ha pogut confirmar en el cas de la carta enviada a La Moncloa. 

 

Reforç de seguretat a ambaixades i consolats

Arran dels enviaments, el Ministeri de l'Interior ha ordenat "un increment de les mesures de seguretat al voltant de les delegacions consulars" presents a Espanya, "així com altres àmbits que necessitin especial protecció". 

Una de les qüestions que s'investiguen és si hi ha hagut fets similars en altres països que han ajudat Ucraïna davant la invasió russa. 

L'empresa de Saragossa Instalaza estaria relacionada amb Ucraïna, perquè al març Espanya va enviar a aquest país 1.370 llançagranades dels models que fabrica per fer front a la invasió russa.

Preguntat per si no es podia haver avisat abans els consolats i ambaixades, el secretari d'estat ha defensat que els temps han estat correctes: 

"Des del dia 24 es van començar a practicar totes les diligències necessàries per determinar l'autoria d'aquests fets. Però és ahir quan l'Audiència Nacional incoa un procediment judicial a conseqüència dels fets de l'ambaixada d'Ucraïna a Espanya.

Davant l'existència de similitud dels fets del dia 24 i els d'ahir, aixo és el que provoca que es posi en coneixement en aquest moment al jutjat d'instrucció central de l'Audiència Nacional". 

Les diligències es van obrir aquest dimecres pel cas de l'ambaixada, però la investigació pel conjunt dels fets es formalitza aquest dijous. 

El secretari d'estat ha defensat que el dia 24 la policia va començar les investigacions pertinents i va anar recopilant dades, que s'haguessin comunicat a l'Audiència Nacional un cop es tingués informació suficient. Arran de la deflagració a l'ambaixada, es precipita la comunicació dels fets. 

Pérez Ruiz ha donat un missatge de tranquil·litat. "Les forces i cossos de seguretat de l'estat han demostrat amb escreix la seva professionalitat i eficiència davant aquesta mena d'accions i tenen una enorme capacitat de reduir al mínim qualsevol risc potencial que hi pugui haver", ha remarcat. 

En aquest sentit, ha descartat que per ara s'hagi d'elevar l'alerta antiterrorista. El que sí s'ha fet és informar-ne el cap de l'oposició. 

 

 

ARXIVAT A:
TerrorismeUcraïna
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut