Personal de l'Agència de Salut Pública recull mostres d'una torre de refrigeració per analitzar si hi ha legionel·la (ACN)
Personal de l'Agència de Salut Pública recull mostres d'una torre de refrigeració per analitzar si hi ha legionel·la (ACN)

Detecten un brot de legionel·losi amb 26 afectats a Montmeló i Montornès del Vallès

Hi ha 14 persones ingressades i s'està investigant l'origen del brot en instal·lacions industrials amb torres de refrigeració d'aigua

RedaccióActualitzat

Salut Pública investiga un brot de legionel·losi a Montmeló i Montornès del Vallès, que en les dues darreres setmanes ha afectat almenys 26 persones. Totes van començar a tenir símptomes entre el 5 i el 15 de novembre.

Del total d'afectats, 16 persones han necessitat ingrés hospitalari, dues de les quals ja han rebut l'alta. Els casos s'han declarat entre aquest dilluns i aquest dijous, a partir de la consulta a urgències, ja sigui hospitalària o ambulatòria, i la confirmació del diagnòstic.

Els afectats són 19 homes i 7 dones, d'edats compreses entre els 37 i els 92 anys. Tots els casos han tingut exposició als municipis de Montmeló o Montornès.

Salut no descarta que, en els propers dies, puguin detectar-se més casos perquè el període d'incubació de la malaltia pot ser de fins a dues setmanes.

Personal de neteja al CAP de Montmeló
Personal de neteja al CAP de Montmeló


Investigació per descobrir l'origen del brot

En detectar-se el brot, el Servei de Vigilància Epidemiològica del Vallès Occidental i Vallès Oriental i el Servei de Salut Pública del Vallès Oriental de la Subdirecció Regional de Salut Pública a Barcelona han començat la investigació epidemiològica, en col·laboració amb els ajuntaments de Montmeló i Montornès del Vallès, per descobrir quina és la font de la infecció.

S'han inspeccionat les instal·lacions de risc dels dos municipis, com ara edificis industrials de torres de refrigeració d'aigua, per recollir-hi mostres d'aigua que s'analitzaran. Com a mesura cautelar, s'ha ordenat la neteja i desinfecció de xoc de tots els circuits implicats en la investigació. A més, s'ha reforçat la vigilància epidemiològica i d'investigació ambiental.

La legionel·losi és una malaltia d'origen ambiental que es contagia per inhalació d'aigua polvoritzada o aerosols. Les persones amb més risc de patir-ne són les fumadores, les que pateixen malalties cròniques que afecten el sistema immunitari i les que tenen una edat avançada. No es transmet d'una persona a una altra.

El Departament de Salut informa que es pot beure sense perill l'aigua d'abastament públic, tant de casa com de les fonts públiques. També es pot fer servir l'aigua de l'aixeta per a la higiene personal i per cuinar.

 

 


 

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut