Detecten radiació nuclear excessiva en dos operaris d'una empresa a Tarragona
Un dels treballadors superava els 3.000 mil·lisieverts, i el límit anual és de 50 (CCMA)

Detecten radiació nuclear excessiva en dos operaris d'una empresa a Tarragona

El Consell de Seguretat Nuclear investiga les "deficiències" del cas, tot i que no s'han identificat alteracions analítiques o clíniques en els dos treballadors

Redacció Actualitzat

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha obert un expedient, que podria acabar en una sanció, a l'empresa OCA ICP, dedicada a la inspecció, control i prevenció d'infraestructures, per la sobreexposició a radiació nuclear ionitzant de dos treballadors a la seva delegació de Tarragona.

El primer cas va passar el 16 de juliol, quan el Servei de Dosimetria Personal va notificar que un operari presentava una exposició de 68,84 mil·lisieverts. El límit anual és de 50.

El 23 de setembre es va identificar el segon cas, també a la delegació de Tarragona. En aquesta ocasió el treballador arribava als 3.000 mil·lisieverts.

En aquest segon cas la sobreexposició era molt més evident, i per això el treballador va ser sotmès a una revisió a la Universitat Autònoma de Barcelona, que va certificar que havia "estat exposat a les radiacions ionitzants a una dosi a cos sencer de 0,9 grays", molt superior a les dosis recomanades.

En cap dels dos casos s'han detectat alteracions analítiques (disminució de glòbuls blancs en sang) o clíniques (vermellor de la pell, pèrdua de cabells o pèls, cremades, nàusees o vòmits), per la qual cosa el CSN ha classificat l'incident en el nivell 2 a l'Escala Internacional de Successos Nuclears i Radiològics. Aquesta escala classifica de 0 a 7 els incidents nuclears segons la seva gravetat.

Seu del Consell de Seguretat Nuclear, el CSN, a Madrid (Europa Press)


"Desviacions"

El 15 d'octubre, el titular de l'empresa va notificar al CSN que s'havia superat el límit de dosi de tots dos treballadors a través de la Sala d'Emergències.

Davant d'aquests fets, l'Àrea d'Instal·lacions Radioactives Industrials (IRIN) va sol·licitar al Servei de Coordinació d'Activitats Radioactives (SCAR) de la Generalitat que fes una inspecció a l'empresa a Tarragona.

També en va fer una als treballs de gammagrafia en obra dels operadors d'OCA a Madrid. En aquesta segona es van identificar desviacions.

Segons el CSN, a aquestes "deficiències" s'hi afegeix que la comunicació de l'incident no es va fer "amb la promptitud exigida", en el termini de 24 hores, d'acord amb la normativa vigent.


Proposta d'expedient sancionador

De moment, no s'ha pogut concloure si la dosi llegida pel dosímetre del primer treballador ha de ser assignada com a rebuda efectivament per l'operari, com sí que s'ha pogut certificar en el segon cas.

També s'ha acordat fer un examen de dosimetria a l'ajudant que treballava amb l'operari en el segon cas.

El CSN espera l'informe que ha de presentar la instal·lació juntament amb el Pla d'Acció de millora de les "deficiències" detectades en el funcionament de la planta i l'anàlisi final de l'incident.

El regulador nuclear elaborarà una "proposta d'expedient sancionador" quan tingui totes les dades.

Anar al contingut