La presència de l'isard ha estat una sorpresa relativa

Detecten exemplars d'isard i de gat fer a les Guilleries

També s'hi ha observat la mostela, un petit carnívor en possible regressió a Catalunya

Xavier DuranActualitzat

Sembla que l'isard miri a la càmera, però, en realitat, no la pot veure. La imatge ha estat captada per un dels paranys fotogràfics col·locats pels investigadors que estudien la fauna carnívora a les Guilleries.

Isard, gat fer i mostela són les troballes més interessants fins al moment. La recerca la duen a terme investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Lleida i la Universitat Blanquerna, amb la col·laboració d'exestudiants del grau en Biologia de la Universitat de Vic–Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).

Els investigadors han col·locat càmeres de fototrampeig repartides pel conjunt de les Guilleries, amb una separació aproximada d'un quilòmetre i mig entre elles. Això ha permès cobrir la major part del territori. 


Bon estat de les poblacions

La imatge més sorprenent no és la d'un carnívor, sinó la de l'isard (Rupicapra pyrenaica), un animal herbívor que es localitza fonamentalment als Pirineus.

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ja havia constatat que no és estrany observar isards en àrees de muntanya mitjana. Segons els investigadors, aquesta expansió cap a territoris on fins ara no estava present és possible pel bon estat de les seves poblacions, que "facilita la dispersió d'individus aïllats".

També resulta interessant la constatació de la presència de gat fer o salvatge (Felis silvestris), perquè actualment es coneix amb poca exactitud la distribució d'aquest animal al territori català.
 

Imatge nocturna del gat fer


La tercera troballa interessant és la de la mostela (Mustela nivalis), un petit carnívor que viu en ambients agraris. És possible que en aquests moments estigui en regressió a Catalunya.
 

La guilla, l'animal que dona nom a la zona

Menys sorprenent és que s'hagin observat guilles (Vulpes vulpes), animal que precisament dona nom a les Guilleries. Han estat el que s'ha detectat amb més freqüència.

Ara, els investigadors han posat en marxa una sèrie de parcel·les per trampejar petits mamífers. Està previst presentar els resultats a finals del 2020 i així obtenir una visió més precisa de la presència dels carnívors que viuen a les Guilleries.

De moment, aquest projecte de recerca, que porta com a títol "Estudi de la comunitat de carnívors de les Guilleries: estat de les poblacions i factors que les influencien", ha estat guanyador del I Premi de Recerca Guilleries, que promou la Càtedra de l'Aigua, Natura i Benestar, integrada per l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm i les universitats Central de Catalunya i de Girona.

ARXIVAT A:
EcologiaRecerca científicaMedi ambient
Anar al contingut