Detecten el primer gat infectat amb el nou coronavirus a l'Estat espanyol
Els gats es poden infectar amb el SARS-CoV-2, però solen desenvolupar símptomes lleus (Pixabay)

Detecten el primer gat infectat amb el coronavirus a Espanya

La capacitat d'aquests animals per transmetre el virus a les persones o a d'altres animals és insignificant, afirmen els investigadors

Xavier DuranActualitzat

S'ha detectat el primer cas d'un gat infectat pel nou coronavirus a l'estat espanyol. Amb aquest, són sis els casos de gats amb coronavirus detectats fins ara arreu del món: un a Bèlgica, un a la Xina, un a França i dos als Estats Units.

La detecció del virus l'han feta investigadors del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA), de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

L'animal, que es deia Negrito i tenia quatre anys, no presentava cap símptoma de Covid-19. Va ingressar en un hospital veterinari perquè tenia dificultats greus per respirar, una temperatura rectal de 38,2, un nivell molt baix de plaquetes i insuficiència cardíaca.

Se li va practicar una eutanàsia humanitària i va ser derivat al CReSA, on se li va practicar una necròpsia, perquè pertanyia a un nucli familiar amb diverses persones afectades per la Covid-19.  

Aquest centre disposa d'una Unitat de Biocontenció, apta per treballar amb coronavirus en condicions de nivell 3 de bioseguretat.
 

Símptomes lleus

A la necròpsia es va poder observar que el gat presentava una cardiomiopatia hipertròfica felina, generalment d'origen genètic. La fallida cardiorespiratòria aguda va ser provocada per un edema i una congestió i hemorràgia pulmonars.

Per altra banda, es va detectar material genètic (ARN) del SARS-CoV-2 en mostres extretes del nas i del nòdul limfàtic mesentèric, que drena l'intestí.

La càrrega vírica era baixa i cap de les lesions que presentava l'animal era compatible amb una infecció pel virus. Així ho explica Joaquim Segalés, investigador de l'IRTA-CReSA i catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona:

"La troballa del SARS-CoV-2 en aquest animal va ser incidental i no va estar relacionada amb la simptomatologia clínica per la qual va decidir-se eutanasiar-lo."

En els altres cinc casos detectats al món, els animals van experimentar símptomes lleus i transitoris.
 

Pocs estudis, fins ara

Els gats es poden infectar amb el SARS-CoV-2, tal com assenyalava un estudi dut a terme per investigadors de l'Institut de Recerca Veterinària de Harbin, a la Xina.

En aquest estudi s'establia que les fures també tenen risc d'infecció, però no pas els porcs, pollastres i ànecs, i els gossos són susceptibles al coronavirus, però menys que els gats.

Durant l'estudi també es va produir un contagi d'un gat a un altre. Però cal tenir en compte que es tractava de condicions de laboratori, que es va donar als animals una càrrega viral elevada i que no convivien de la mateixa manera que ho poden fer en altres ambients.

Natàlia Majó, directora del CReSA i professora de la UAB, afirma que "és possible que alguns animals s'infectin pel contacte estret amb persones infectades", però hi afegeix això:

"Ara mateix, però, són pocs els estudis sobre la susceptibilitat de diferents espècies animals al nou coronavirus i sobre la dinàmica de la infecció en espècies animals susceptibles."

 

No el passen a humans

Aquests casos desperten dues preguntes. Una és com protegir gats i altres animals domèstics. En línia amb l'Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE), els investigadors recomanen a les persones infectades amb el virus i amb mascotes a casa que prenguin mesures bàsiques d'higiene: rentar-se les mans abans i després d'estar en contacte amb els animals o de manipular-ne el menjar o les seves coses.

També diuen que s'ha d'evitar fer-los petons, no s'ha de deixar que ens llepin ni compartir-hi el nostre menjar. Si és possible, el més recomanable és evitar-hi el contacte directe.

L'altra pregunta és si, un cop infectats, poden transmetre el virus a humans. Sagalés hi respon així:

"La via de transmissió predominant de la Covid-19 és d'humà a humà i la capacitat dels gats de transmetre la malaltia és negligible. És a dir, que no juguen un paper significatiu en l'epidemiologia de la malaltia."

I hi afegeix que, per això, els gats "són les víctimes col·laterals de la malaltia en els humans".

Per tant, el risc de transmissió dels gats als humans és pràcticament insignificant –ara com ara, no n'hi ha cap evidència. Si la gent que té gats observa en l'animal determinats símptomes, com ara febre, tos, dificultats per respirar, esternuts, vòmits, diarrea o letargia, cal consultar un veterinari.

Es tracta de signes clínics potencialment compatibles amb les infeccions per SARS-CoV-2. Però també cal tenir en compte que els gats poden patir l'atac d'altres coronavirus, diferents dels que afecten els humans. Novament, la solució és la consulta al veterinari.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut