D'"etapa irreversible" a "octubrar-nos de nou", la mirada de l'1-O de Romeva i Turull

Jordi Turull, exconseller de la Presidència, i Raül Romeva, que va ser conseller d'Acció Exterior, han volgut parlar de què ha significat l'1 d'Octubre

Salvador SalaActualitzat

L'1 d'octubre del 2017, a primera hora del matí, els consellers Jordi Turull, de la Presidència , i Raül Romeva, d'Acció Exterior van acompanyar el vicepresident Oriol Junqueras en un compareixença pública on es va anunciar l'establiment del cens universal. La mesura, que facilitava que es pugués votar en qualsevol col·legi electoral, s'avançava a les previsibles càrregues policials.

Turull ho justifica pel desplegament de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, "d'uns piolins que estaven desbocats". Romeva i Turull, amb la resta del govern, van veure la violència policial contra els votants des del Palau de la Generalitat.

Turull recorda "una conversa molt dura" del conseller Forn amb l'Enric Millo -- aleshores delegat del govern espanyol a Catalunya -- dient-li si "s'havien begut l'enteniment".

Romeva subratlla que les forces policials espanyoles, aquell dia, "van vulnerar tots els drets possibles, d'expressió, de llibertat de reunió, de manifestació... molts dels quals han de tenir conseqüències penals". El responsable d'Acció Exterior assenyala que l'1 d'octubre no era un farol i que "abans de l'1 d'octubre la percepció de moltes cancelleries i molts actors internacionals era que nosaltres perdríem 10 a 0. A partir de l'1 d'octubre entenen que no hem guanyat, però que tampoc hem perdut. Dit d'una altra manera, l'Estat tampoc ha guanyat".

Sobre el llegat de l'1 d'octubre, Turull sosté que el més important ara "és 'octubrar-nos' de nou": "Recuperar aquell front absolutament compactat de totes les parts, perquè he arribat a la conclusió, després de pensar-hi molt, que la independència de Catalunya vindrà més per una imatge gràfica com el mur de Berlín que no pas per una disposició oficial, que ja vindrà". I afegeix, fent referència a la taula de diàleg amb el govern espanyol: "Intentar arreglar-ho a les bones? D'acord, però el que no podem és estar aturats".

Romeva defensa que l'1 d'octubre s'inicia la darrera etapa del procés cap a la independència: "No sabem quan durarà, alguns voldríem que fos més curta, més fàcil, més indolora; però també sabem que és irreversible, que els estem demanant una república no imposada, decidida".

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés catalàRaül RomevaJordi Turull
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut