Toledo

Desxifrades les cartes de Ferran el Catòlic al Gran Capità durant la Guerra de Nàpols

El CNI ha investigat durant cinc mesos les quatre cartes que entre el 1502 i el 1506 es van enviar el rei Ferran el Catòlic i Gonzalo Fernández de Córdoba, el Gran Capità, durant la Guerra de Nàpols

RedaccióActualitzat

El Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) ha desxifrar després de més de cinc mesos de treball les quatre cartes que entre el 1502 i el 1506 es van enviar el rei Ferran el Catòlic i Gonzalo Fernández de Córdoba, el Gran Capità, durant la Guerra de Nàpols, uns textos que havien estat ocults durant més de 500 anys, en què sorprenen les instruccions detallades i minucioses.

El coronel Jesús Ansón ha presentat aquestes cartes a la Sala de la Monarquia Hispànica del Museu de l'Exèrcit de Toledo, on ha destacat que, quan es va organitzar l'exposició sobre el Gran Capità pel 500 aniversari de la seva mort, "es va tenir l'oportunitat d'estudiar aquesta col·lecció de documents històrics", que pertanyen a la col·lecció privada dels ducs de Maqueda i mostren" la situació política i militar del regne de Nàpols i del regne d'Espanya".

Les cartes posen de manifest les "maniobres de Ferran el Catòlic per mantenir l'equilibri estratègic a Europa".

 

Què expliquen les cartes

En aquest conjunt epistolar, segons el coronel, es poden veure instruccions i consignes com l'"anunci d'enviament de tropes del Gran Capità amb missions específiques que havien de complir"; també es parlava de la gestió de l'administració de justícia dels nous territoris on es van enviar "un seguit de càrrecs que havien d'ocupar diferents llocs", així com "recaptar i gestionar les rendes assignant els llocs a oficials destacats" o " impulsar el matrimoni entre vídues i soldats espanyols", així com que el Gran Capità "únicament havia de prestar obediència a Ferran". S'arriba "a un detall molt minuciós".

Les quatre cartes

Ansón ha destacat que les cartes són: dues de Ferran el Catòlic al Gran Capità, resposta del Gran Capità, i autorització de negociacions de Ferran a Felip el Formós.

Desxifrat dels caràcters

El coronel ha dit que el mètode de desxifrat ha estat "tècnic", ja que les cartes estan en paper i "no es corresponen a lletres actuals, sinó a caràcters". Han detectat "uns 200 símbols". El primer que s'ha fet ha estat relacionar els símbols amb les lletres amb que es corresponen. En ocasions, un símbol corresponia a una lletra, de vegades a una altra, altres vegades una paraula no significava res. A més, els signes "estan col·locats sense separar-se de les paraules, cosa que fa més complex el treball".

 

Ansón ha afirmat que els treballs van començar per una de les cartes que tenia a la part superior el missatge xifrat en símbols i a la inferior la transcripció, de manera que "partint d'aquesta que tenia els dos textos es va facilitar el desxifrat". 

 

 

La seguretat ara fa més de 500 anys

Jesús Ansón també ha declarat que "és sorprenent" la preocupació per la seguretat en les comunicacions en l'època per part dels Reis Catòlics, encara que les cartes "no revelen fets històrics de rellevància". 

El coronel ha assegurat que el Gran Capità tenia autonomia operativa, però estava "molt limitat" a tot el que li manava el rei. A més, ha dit que la relació entre tots dos sempre "va ser complicada". En les cartes, hi ha vegades que les instruccions de Ferran són excessivament detallades, però la resposta del Gran Capità "mai va ser incorrecta, va ser mesura", demostrant "lleialtat al rei".

Anar al contingut