Monòlit republicà de Vilalba dels Arcs destrossat
Monòlit republicà de Vilalba dels Arcs destrossat
Vilalba dels Arcs

Destrossen 4 monòlits en memòria dels morts de la batalla de l'Ebre a la Terra Alta

Una creu i un monòlit a Vilalba dels Arcs, i 2 monòlits a la Fatarella i Corbera d'Ebre, catalogats com a Bens Culturals d'Interès Local 

Actualitzat

Alguns monuments de record pels morts de la batalla de l'Ebre durant la Guerra Civil han aparegut amb destrosses a la Terra Alta, dos d'ells al municipi de Vilalba dels Arcs, i també a Corbera d'Ebre i a la Fatarella. 

A Vilalba dels Arcs, un és la creu dedicada als morts dels requetés, militars carlistes que van lluitar al costat dels Nacionals al terç de Montserrat. En altres ocasions que ja havia estat objecte d'actes vandàlics, però aquest cop l'han destrossat. 

 

 

L'altre és un monòlit que recorda els republicans que tenen el seu monument situat a pocs metres de l'altre i també ha aparegut destrossat.

 

 

A Vilalba dels Arcs es van enfrontar els dos bàndols en la Batalla de l'Ebre. La pedra de la creu i el mònòlit han quedat fets miques.

Les entitats de memòria històrica han denunciat a les xarxes la destrossa d'un patrimoni històric extraordinari, i rebutgen, com l'historiador David Tormo, les mostres "d'odi i d'ignorància".

 

 

L'Ajuntament i els veïns rebutgen aquesta violència i demanen respecte.

Conxita Montserrat: "Jo no l'haguera destrossat. Els monuments sempre són monuments i són coses d'història, però, com que les coses d'història ja no valen res..., és igual, no em féssiu parlar més, que jo no en sé."

Carme Baldà: "És que ara sem d'un altre temps. Lo passat passat per mi, lo passat passat. Ja hem d'anar més cap aquí."

Maria Tarragó: "No ho sé, jo respecto tot lo d'antes, i lo d'ara, hi ha coses que no m'agraden i també les respecto. No faig malbé res."

 

 

A la Fatarella és el monòlit de la IV divisió franquista de Navarra el que ha patit destrosses i el monòlit del Terç a Punta Targa de Corbera d'Ebre. 

Els Mossos d'Esquadra estan investigant els fets, però no hi ha, de moment, cap persona detinguda ni investigada. Tampoc els ajuntaments afectats han presentat encara cap denúncia, malgrat que els monuments destrossats estan catalogats als pobles com a Bens Culturals d'Interès Local. 

La història

La IV divisió  franquista de Navarra, l'encarregada de reforçar el bàndol franquista contra la resistència republicana a la Batalla de l'Ebre, va ser l'encarregada d'avançar i conquerir la Fatarella, el 14 de novembre de 1938, dos dies abans del final de la Batalla de l'Ebre.

Els monuments, situats als Quatre Camins de Villaba dels Arcs, va ser on els requetés van acabar les esperances dels republicans. El setge va durar 8 dies. La Germandat de Supervivents del Terç de Nostra Senyora de Montserrat va construir el monument als anys seixanta com a mostra de "reconciliació, perdó i pau". 

 

 

El Terç de Punta Targa de Corbera d'Ebre és la cota 481 on van resistir la 60a Divisió i un batalló de la 3a Divisió republicanes contra l'assalt del Terç de Montserrat el 19 d'agost de 1938.
 

 

 
 

ARXIVAT A:
Memòria històrica Policial
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut