Imatge d'un dels presumptes terroristes suïcides amb la bomba a l'esquena dirigint-se a una de les eslésies (Reuters)
Imatge d'un dels presumptes terroristes suïcides amb la bomba a l'esquena dirigint-se a una de les eslésies (Reuters)
Colombo

Destituïts els caps de seguretat de Sri Lanka per no haver advertit dels atacs

El país continua en estat d'alerta perquè les autoritats creuen que hi podria haver més atacs

RedaccióActualitzat

El recompte de víctimes mortals als atemptats de Sri Lanka ja puja a 359. Estat Islàmic ha reivindicat els fets, que, segons sembla, podrien ser una revenja per l'atemptat de Nova Zelanda de fa unes setmanes en què un supremacista blanc va assassinar 50 musulmans.

I, mentrestant, Sri Lanka continua en estat d'alerta.

Aquest dimecres, en una compareixença informativa, el viceministre de Defensa, Ruwan Wijewardene, advertia que la situació encara era delicada:

"Hi pot haver més atacs. Hem d'estar atents en aquest moment. Tindrem la situació sota control en els pròxims dies"

El president de Sri Lanka anuncia que reestructurarà els organismes de seguretat del país, perquè diu que sabien l'amenaça terrorista hores abans dels atacs i, segons ell, no en van informar el govern.

La reorganització anunciada pel president de Sri Lanka, Maithripala Sirisena, que nega haver tingut constància de les informacions prèvies, afecta responsables de les unitats d'intel·ligència, la policia i les forces armades:

"Els alts funcionaris responsables dels serveis d'Intel·ligència de l'Estat que van rebre la informació de països amics no ho van compartir amb mi. Si me n'haguessin informat hauria pogut actuar de seguida."

 

Més de 350 morts en els atacs de Diumenge de Pasqua en esglésies i hotels de luxe (Reuters)

De moment hi ha hagut 60 detencions de ciutadans de nacionalitat singalesa suposadament relacionats amb els atemptats, i una trentena estan sota custòdia policial.

Les forces de seguretat informen que hi va haver un total de nou atacants suïcides, vuit dels quals han estat identificats. Els atemptats s'haurien preparat durant molt de temps, entre set i vuit anys.

Un dels sospitosos, a punt d'entrar amb la bomba a una de les esglésies (Reuters)

El govern de l'Índia ha fet públic que els oficials d'Intel·ligència del país van contactar amb els seus homòlegs de Sri Lanka dues hores abans del primer atac i van advertir sobre una amenaça específica a les esglésies. Altres fonts asseguren que el primer avís des de l'Índia hauria arribat ja dissabte al vespre o, fins i tot, a principis d'abril, però el govern no va reaccionar.

Fonts locals han reconegut que el servei d'Intel·ligència va rebre múltiples advertències sobre un atac imminent per part de militants islamistes poc abans de les accions terroristes.

El fracàs de Sri Lanka per respondre de manera efectiva a les amenaces islamistes agreuja la ruptura entre el primer ministre, Ranil Wickremesinghe, i el president, Maithripala Sirisena, que hauria afectat la seguretat nacional.

Atacs simultanis a esglésies i hotels

La cadena d'atacs de Diumenge de Pasqua a Sri Lanka va començar al matí amb sis explosions gairebé simultànies en tres esglésies i quatre hotels, la majoria de luxe, a la capital, Colombo, i en altres ciutats del país.

Hi van morir més de 350 persones, entre les quals una parella de joves gallecs. Els atacs van fer 521 ferits, la majoria encara ingressats.

 

Aquests atemptats són els més greus des del final de la guerra civil, el 2009 (Reuters)

Els atemptats d'aquest diumenge són els més greus viscuts a Sri Lanka des de la guerra civil entre el govern i la guerrilla tàmil. El conflicte va durar 26 anys, va acabar el 2009 i va fer més de 40.000 civils morts.


Risc d'un "èxode" del turisme

Semblava que el país havia superat el risc dels conflictes dels últims anys, però els atemptats terroristes poden posar ara en perill l'arribada de visitants a l'illa. El turisme és el punt fort de l'economia d'aquesta nació ja que disposa d'un dels paisatges més atractius del sud d'Àsia.

Una quarantena dels morts són estrangers. Xinesos, britànics, indis, danesos, espanyols... El primer ministre, Ranil Wickremesinghe, admet el ressò negatiu que els atacs estan tenint:

"Això tindrà un impacte directe en el turisme. Ho estem parlant perquè pot ser que experimentem un èxode de turistes. Alguns d'ells han abandonat l'illa. Això és comprensible. Però les instal·lacions estan funcionant amb normalitat. Quan la situació estigui totalment sota control, ho anunciarem immediatament"

 

ARXIVAT A:
Estat Islàmic
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut