Destitueixen el ministre de Sanitat de Xile per la gestió en la crisi de la Covid-19
El president Piñera i el nou ministre de Sanitat, Enrique París, es fan la salutació de moda (EFE)

Destitueixen el ministre de Sanitat de Xile per la gestió en la crisi de la Covid-19

El president Piñera l'ha fet fora pel ball de xifres sobre les víctimes: una investigació augmenta la xifra de morts de 3.100 a més de 5.000

RedaccióActualitzat

La crisi sanitària està provocant un terratrèmol polític a Xile. La gestió de la lluita contra la Covid-19 i el ball de xifres dels contagiats i dels morts li ha costat el càrrec al ministre de Sanitat, Jaime Mañalich.

Aquesta és la pitjor setmana pel que fa a les xifres de víctimes al país andí, amb 231 morts i 6.509 infectats a les últimes 24 hores. Xile, amb un total de 167.355 infectats és el tercer país de l'Amèrica Llatina amb més contagiats, després del Brasil i del Perú.

Però és que la xifra oficial de morts -3.100- trontolla més del compte ja que una investigació periodística revela que les víctimes mortals podrien superar les 5.000, si es tenen en compte les persones que van tenir símptomes de la malaltia, però a qui mai es va fer un test.

Les llums i ombres han acompanyat Jaime Mañalich des que se'n va detectar el primer cas a principis de març.

Destitueixen el ministre de Sanitat de Xile per la gestió en la crisi de la Covid-19
La sanitat xilena es veu superada per l'allau de contagis dels últims dies (EFE/Alberto Valdés)


Confinament total

La meitat dels 18 milions d'habitants de Xile fa un mes que estan confinats en una quarantena estricta a correcuita pel col·lapse de moltes UCIs i també per l'augment de contagis.

El coronavirus ha deixat inoperatius, fins i tot, els telescopis potents de l'observatori d'un dels cels més nets del món. Estan aturats i apagats des del mes de març per la pandèmia. El desert d'Atacama és una zona especial del planeta per a l'estudi de l'espai, i és en aquestes instal·lacions on es fan la meitat de les observacions mundials.

Destitueixen el ministre de Sanitat de Xile per la gestió en la crisi de la Covid-19
L'observatori instal·lat al desert d'Atacama també està "confinat"


Xile ha ampliat a més zones del país el confinament total, que inicialment va ser parcial i sectorial, una forma de lluitar contra la Covid-19 que no ha donat resultats i que ha acabat amb la destitució del ministre de Sanitat.

El president, Sebastián Piñera, feia aquesta reflexió:

"El coronavirus és un enemic formidable, poderós, destructiu, cruel. És un enemic silenciós, però que fa mal i provoca dolor i patiment a milions i milions de famílies a tot el món (···) Tots sabem que la millor manera d'enfrontar-lo és amb unitat, amb col·laboració, amb bona voluntat, diàlegs i acords"

 

Destitueixen el ministre de Sanitat de Xile per la gestió en la crisi de la Covid-19
El conservador Sebastián Piñera -al centre- demana unitat per superar la pandèmia (EFE)


La decisió del conservador Piñera de fer fora Mañalich divideix els xilens.

Molts defensen que Xile va ser un dels primers països a l'Amèrica Llatina que es va preparar per a la pandèmia, amb més exàmens que qualsevol altre estat de la regió.

N'hi ha d'altres que diuen que el to era excessivament triomfalista i que l'estratègia de les quarantenes "dinàmiques" no ha evitat que el país hagi estat un dels més castigats de Sud-amèrica.

El govern ha canviat diverses vegades el mètode per calcular la xifra de contagis i morts. Piñera ha designat com a nou ministre de Sanitat un home de consens, Enrique Paris, expresident del Col·legi Mèdic de Xile i assessor de diferents executius.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutXile
Anar al contingut