Santa Coloma de Gramenet

Destapant la corrupció: Els informes de Maite Carol van ajudar a desarticular la trama del "cas Pretòria"

#DestapantlaCorrupció

Actualitzat

Maite Carol era interventora de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet l'any 2009 quan la Guàrdia Civil va detenir l'alcade socialista de la ciutat, Bartomeu Muñoz, però també persones destacades de l'entorn de Convergència com Lluís Prenafeta i Macià Alavedra. El conegut com a "cas Pretòria", un complex entramat societari de comissions i operacions urbanístiques que està pendent de judici i que farà seure al banc dels acusats onze persones.

Carol es creia sola mentre els seus informes com a interventora qüestionaven decisions de l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet. Però, a quilòmetres de distància, una investigació de l'Audiència Nacional anava més enllà i, amb la seva ajuda, desarticulava una presumpta xarxa de corrupció.

"Moltes vegades m'ha aturat gent anònima pel carrer per donar-me les gràcies pel que havia fet. Moltes gràcies no, jo havia de fer la meva feina, però mai hi ha hagut un reconeixement ni de l'Ajuntament de Santa Coloma ni per part dels regidors, que hi eren i continuen sent-hi ara. Tenen vergonya per què van estar negant el que sabien que era cert"

Lluny de Santa Coloma, ara, Maite Carol treballa a la llibreria La Central i viu alliberada de la pressió i l'assetjament que va patir fins que la Guàrdia Civil va entrar a l'Ajuntament. Després, assegura que va ser pitjor.

"Quan vaig sortir de Santa Coloma, em donaven les culpes i em deien que havia convertit Santa Coloma en la ciutat més corrupta d'Espanya. I, ara, per culpa teva, el nom de Santa Coloma passa a ser el d'una ciutat lligada a la corrupció. Ara, set anys després, el que és trist de veritat és que no hi ha ciutats que no estiguin lligades a la corrupció. El que va ser Santa Coloma és ser pionera, tristament, a destapar un cas de corrupció"

Destapat el "cas Pretòria", critica que l'Ajuntament no hagi estat més bel·ligerant contra la corrupció, acusant, per exemple, els que van ajudar a malversar fons públics.

"És veritat que no és el mateix emportar-se diners que ajudar que se'ls emportin. Però ningú s'emporta diners si no hi ha gent dins de l'administració dins de l'organització que obre les portes perquè això es faci"

Mentrestant, a Madrid, es continuava investigant, Carol reorganitzava la seva vida laboral. I en molts ajuntaments va estar vetada.

"Hi ha gent que crec que no li interessa que la gestió pública sigui neta. Hi ha molta gent que vivia gràcies al fet que, justament, no ho fos. I aquesta gent governava i sabia perfectament que posar-me a mi d'interventora o de directora de serveis econòmics no suposava més que posar impediments a coses que s'estaven realitzant"

I entre números una altra vegada, però a l'empresa privada, espera el judici del "cas Pretòria", que encara no té data.

"Torno a disfrutar, torno a gestionar diners en un sector molt diferent, que és el sector de la cultura, en una empresa on els valors són molt importants. He tingut una sort infinita"

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut