Després de tres onades de Covid i mig milió de contagis, què n'hem après?

A mesura que s'ha après més del virus i de com es contagia, s'han anat descobrint tractaments, vacunes i mesures per encarar una crisi sanitària, social i econòmica

Actualitzat

Més de mig milió de persones s'han contagiat de Covid a Catalunya des de l'inici de la pandèmia, segons dades del Departament de Salut. Els contagis han configurat fins ara tres onades. De la primera no en sabrem mai l'abast: no hi havia testos i només es diagnosticaven els casos més greus. Ara estem patint la tercera i la incògnita és si n'hi haurà una quarta.

En tot aquest any, s'han anat coneixent aspectes d'aquesta malaltia al principi totalment desconeguda: quin és el seu comportament, com es contagia, quins tractaments poden ser eficaços, quines complicacions i seqüeles deixa... I per evitar els contagis i que aquesta crisi sanitària no agreugi encara més la crisi social i econòmica que ha generat, quines són les mesures més idònies. El futur ens planteja el repte de les noves variants.

Diverses persones caminen per un carrer de l'Hospitalet de Llobregat protegides amb mascaretes (EFE / Toni Albir)
Diverses persones caminen per un carrer de l'Hospitalet de Llobregat protegides amb mascaretes (EFE/Toni Albir)

La primera onada

La primera onada de contagis va colpejar Catalunya de mitjans de març a mitjans de maig, amb un pic de 2.300 casos. De manera gairebé immediata es va decretar un confinament total que es mantindria fins a l'inici de la Setmana Santa.

 


El grup BIOCOM-SC de la UPC ha fet el seguiment de la incidència de la pandèmia a Catalunya, Un dels seus investigadors, Enric Àlvarez, ha explicat a TV3 que de la primera onada no se'n va poder comptabilitzar l'abast.

"Bàsicament podies detectar aquella gent que tenia problemes molt seriosos i havia de ser hospitalitzada. La propagació dels casos lleus era absolutament indetectable. No teníem ulls per veure l'onada, simplement te la vas trobar directament als hospitals."

A contrarellotge s'experimentaven tractaments contra el virus i s'implementaven les proves PCR i el rastreig de positius. Segons Àlvarez, "es va aprendre que s'havia d'intentar transposar, portar al front, la primària, els CAP, no els hospitals".

El BOE publica l'enduriment del confinament 'in extremis' i amb una moratòria d'un dia
La Via Laietana de Barcelona durant el confinament total (EFE / Alejandro García)


Un respir a l'estiu

Doblegada la corba, per Sant Joan es van aixecar totes les restriccions, una decisió que va conduir a un altiplà estiuenc en què el nombre de contagiats diaris oscil·lava perillosament al voltant del miler.

 


La segona onada

Així les coses, no va ser cap sorpresa l'arribada de la segona onada a mitjans de setembre. La xifra de 2.300 contagiats diaris es va repetir en una escalada que s'enfilaria fins als 6.000.

Durant aquesta etapa, es van arribar a fer, de mitjana, 30.000 proves PCR diàries. Al novembre s'hi van afegir els tests ràpids d'antígens. S'aplicaven amb èxit tractaments testats i adaptats al perfil de cada pacient. I s'ajustaven algunes restriccions, com les de mobilitat, perquè es coneixia millor el virus.

"En quins entorns contagiava, com s'ho feia per contagiar, com funcionaven les mesures..., amb incerteses però tenies molts països que havien fet mesures en condicions diferents... i això permetia controlar una segona onada amb unes intervencions molt menors de les que vam fer servir a la primera onada."

No una, sinó diverses vacunes han arribat en temps rècord per fer front a la Covid

Ara bé, la segona onada no va baixar mai dels 1.500 casos diaris. Tot i així, de Nadal a Reis es van permetre trobades familiars en grups bombolla a domicilis i restaurants, o anar a passar el Cap d'Any a un hotel fora de la comarca.

"Totes les activitats que per si mateixes no representen un perill potser, però que pel fet d'estar obertes generen contactes... Esclar, mantenir això tancat o reduït genera un cost social i econòmic fort."

 

La tercera onada

El resultat: la tercera onada s'enllaça amb la segona. Es repeteixen els 2.300 contagis diaris -aquest cop després de descendir d'un pic de 5.500-, el confinament municipal i restriccions indesitjades pels sectors de la restauració, el lleure o la cultura.

A mesura que se sabien més coses de la Covid s'ha après a fer-li front sobre la marxa


La bona notícia va ser el desembarcament de les primeres vacunes a finals d'any. Però la dolenta, l'aparició de variants del virus, com la britànica.

"El problema principal d'aquests mesos propers és que les vacunes s'implementin i el reconeixement respecte a quin és el nivell de mesures que necessites per controlar l'epidèmia amb aquesta nova variant."

Una incertesa que només s'anirà aclarint sobre la marxa a mesura que continuem aprenent més coses sobre aquest virus i de com encarar-lo.

ARXIVAT A:
Covid-19Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut