Madrid

Després de les fusions de caixes, ara els bancs?

Els bancs podrien plantejar-se fusions per guanyar mida després dels moviments que hi ha hagut al sector de les caixes, amb onze processos d'integració en marxa. És el pronòstic que fa l'Associació Espanyola de Banca, l'AEB. Així doncs, la fusió entre el Sabadell i el Guipuzcoano anunciada la setmana passada pot ser la primera del sector bancari un cop s'està completant el mapa de caixes.

Actualitzat
El secretari general de l'Associació Espanyola de Banca, AEB, Pedro Pablo Villasante, ha assegurat que la reestructuració en el sector de les caixes d'estalvi pot portar alguns bancs a replantejar la seva grandària i la seva capacitat per poder competir. Villasante ha assenyalat que els bancs es troben en un moment en què han d'analitzar quina ha de ser "la seva capacitat òptima" en relació amb l'economia, i ha considerat "positiu" que es faci aquest ajustament.

El secretari de l'AEB ha assenyalat que les entitats que rebin ajuda del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) no jugaran amb avantatge en relació amb aquelles que no la necessiten, de manera que aquestes injeccions de capital no constitueixen un factor que distorsioni la competència. Villasante ha recordat que les autoritats europees han considerat que no és una ajuda d'Estat aquell finançament que es doni en una situació excepcional com l'actual, sempre que no se sobrepassin determinats nivells.

En aquest sentit, ha assenyalat que "el que seria nociu seria una ajuda de l'Estat per recapitalitzar entitats que no tinguin viabilitat", però que si s'ajuda a consolidar el sistema financer "tots en sortim beneficiats perquè el sistema serà més potent".

Així mateix, ha dit que s'està reduint el nombre d'entitats en el sector financer i reforçant la capacitat de les que queden, però, al seu parer, les possibles operacions entre bancs estaran motivades per la competència, més que per canvis normatius.

En relació amb la possible fusió de Banc Sabadell i Banco Guipuzcoano, Villasante ha assenyalat que l'AEB la valora "molt positivament" i ha subratllat que no només es produeix de "mutu acord", sinó que es farà amb els seus recursos propis.

Villasante també ha dit que la fórmula del Sistema Institucional del Protecció contribuirà a l'enfortiment de les caixes, i que si algunes d'aquestes agrupacions vol operar mitjançant una societat central en forma de banc i vol incorporar-se a la patronal bancària, l'AEB estarà "encantada".

Avui s'acaba el termini perquè les entitats en procés de fusió demanin ajudes al Fons de Reestructuració Bancària, el FROB. Aquest organisme, tutelat pel Banc d'Espanya, està dotat amb 12.000 milions d'euros, i els projectes en marxa, en què hi ha implicades més de 30 caixes, n'han sol·licitat més d'11.000.
Anar al contingut