Un moment de la pel·lícula "Alcarràs", de Carla Simón (ACN)
Un moment de la pel·lícula "Alcarràs", de Carla Simón (ACN)

Després de Berlín, els Goya i els Gaudí, el cine català desembarca a Màlaga

El Festival de Cinema de Màlaga arriba a la seva 25a edició i del 18 al 27 de març programa una allau de propostes catalanes

Ismael Martín Amorós (@ismartin_amoros)Actualitzat

Carla Simón i la seva flamant pel·lícula "Alcarràs" serà la gran abanderada del cine català al Festival de Màlaga, que projectarà la pel·lícula dissabte (finalment, participarà fora de competició, després d'endur-se l'Ós d'Or a Berlín). I la rebrà amb els braços ben oberts, com ho va fer fa 5 anys, quan la seva "opera prima" "Estiu 1993" va sortir victoriosa del certamen, enduent-se la Bisnaga d'Or a la millor pel·lícula del festival.

I al costat d'"Alcarràs" el nostre cine aterrarà a Andalusia, com passa cada any, amb una amplíssima presència, de més de 40 produccions entre llargmetratges, documentals, curtmetratges i, també, projeccions adreçades a la part d'indústria. I moltes amb participació de TV3.

Destaquen les cinc pel·lícules que competiran a la secció oficial a concurs i que aspiren a rellevar l'espectacular ratxa de films catalans guanyadors a Màlaga: "El ventre del mar" (2021), "Las niñas" (2020), "Els dies que vindran" (2019), "Les distàncies" (2018), "Estiu 1993" (2017), "Callback" (2016), "10.000 Km" (2014)... Són:

  • "La voluntaria", de la directora Nely Reguera, que compta amb Carmen Machi com una doctora jubilada que viatja a un camp de refugiats. És el segon film de la cineasta catalana, després d'aquell retrat generacional sobre els 30 anys que era "María (y los otros)".
  • "La cima", d'Ibon Cormenzana. Amb Javier Rey i Patricia López Arnaiz com a alpinistes que es troben al Nepal en ple hivern, plens de secrets i enigmes i s'acaben ajudant mútuament.
  • "Nosaltres no ens matarem amb pistoles", de María Ripoll. Un altre retrat generacional, amb la València rural com a rerefons, i amb un grup d'amics (Elena Martín, Ingrid García-Jonsonn...) que es retroben entorn d'una paella i moltes frustracions.
  • "La maniobra de la tortuga", de l'andalús Juan Miguel del Castillo, que, com ja va fer a "Techo y comida" compta de nou amb Natalia de Molina, per traçar ara un thriller policíac ple d'obsessions.
  • "Mi vacío y yo" d'Adrián Silvestre (i producció d'Alba Sotorra). Estrenada al Festival de Rotterdam es veurà ara a Espanya aquest retrat d'una jove que inicia una transició de gènere i un complex viatge per trobar la seva pròpia identitat.

A la secció oficial no competitiva, a més d'"Alcarràs", dues projeccions especials més:

  • "Sinjar", d'una altra directora, Anna Maria Bofarull, que compta amb Nora Navas per filmar la història de tres dones que miren desesperadament de lluitar per recuperar a aquells qui més estimen. Des de Barcelona, Síria i el Kurdistan Iraquià i amb Estat Islàmic com a rerefons.
  • "Toscana", de Pau Durà, que retorna al Festival després d'estrenar-hi "Lady Formentera". I ho fa amb ell mateix, Edu Soto i Francesc Orella atrapats a un restaurant i a punta d'escopeta.

I a la secció competitiva paral·lela "ZonaZine", dedicada a les propostes més agosarades i trencadores:

  • "Dúo", de Meritxell Colell, el que formen els actors Gonzalo Cunill i Mónica García. Dos ballarins que, després de 24 anys compartint vida professional i personal, emprenen la seva última gira, a 4.000 metres d'altitud i al desert andí.
  • "Temps futurs", de V. Checa, amb un noi d'11 anys que viu amb el seu pare inventor consagrat a la creació d'una estranya màquina.
El Palau d'Esports Martín Carpena, on se celebrarà la gala inaugural del Festival de Màlaga
El Palau d'Esports Martín Carpena, on se celebrarà la gala inaugural del Festival de Màlaga (EFE/Daniel Pérez)

Documentals, curtmetratges i sèries catalanes a Màlaga

La directora Alba Sotorra, recentment guardonada amb el Gaudí per "El retorn: la vida després de l'ISIS", canvia de registre i presenta documental nou, "Francesca i l'amor", una oda a la feminitat, la sexualitat i l'amor a qualsevol edat. Protagonitzat per l'artista plàstica barcelonina Francesca Llopis.

Més documentals amb segell català al Festival: "Canción a una dama en la sombra" (Carolina Astudillo Muñoz), "Balika" (Aitor Sánchez Smith), "Robin Bank" (Anna Giralt Gris), "Tolyatti Adrift" (Laura Sisteró Carmona), "McCurry, la búsqueda del color" (Denis Delestrac) i "D'ombres" (Joan Tisminetzky), dedicat al Gaudí d'Honor, Tomàs Pladevall.

I pel que fa als curtmetratges, fis a sis, i on destaquen "Harta" de la directora del llarg "Ama" Júlia de Paz Solvas, i "Inefable", el debut a la direcció d'aquest coach d'interpretació de pel·lícules com "Sis dies corrents" i "No matarás".

La secció dedicada a la televisió comptarà amb l'estrena de la nova sèrie de TV3, "Cucut", la continuació de la pel·lícula "La vida sense la Sara Amat", totes dues dirigides per Laura Jou i protagonitzada per la flamant Gaudí a millor actriu Maria Morera.

I també amb la sèrie documental "800 metros" (Elías León Siminiani – Netflix), que recorre els 800 metres que separen la Plaça de Catalunya i el mosaic de Joan Miró per mirar preguntar-se com va poder passar aquell terrible atemptat. Es basa en el llibre de la periodista de TV3 Anna Teixidó, especialista en jihadisme.

El director de fotografia Tomàs Pladevall
El director de fotografia Tomàs Pladevall (Europa Press)

Més presència catalana en produccions no catalanes

La presència catalana també s'amplia a moltes altres pel·lícules no produïdes des de Catalunya. El barceloní Dani de la Orden competeix a la secció oficial amb "El test", Laia Costa protagonitza "Cinco Lobitos", Vicenta Ndongo i Àlex Brendemühl "Mensajes privados" i Óscar Jaenada "La piel en llamas", que compta amb guió de Guillem Clúa, adaptant la seva obra teatral.

I encara Pere Ponce interpreta "Una pel·lícula pòstuma" del valencià Sigfrid Monleón i l'actriu Julieta Serrano presenta un documental sobre la seva vida.

El director Dani de la Orden, en el Festival de Màlaga de 2019
El director Dani de la Orden, en el Festival de Màlaga de 2019 (Europa Press/Álex Zea)

25a edició d'un festival ple de propostes noves del cine espanyol.

Amb una inauguració especial al Pavelló Martín Carpena de Màlaga ("Código Emperador") i davant de 3.000 persones, el certamen vol celebrar els seus primers 25 anys d'existència.

Per tercer any consecutiu, no hi haurà la tradicional i sorollosa catifa vermella del Teatre Cervantes, però sí que es desplegarà allà una catifa, sense accés a la premsa, perquè es comenci a respirar certa normalitat i es recuperi el contacte entre els protagonistes del món del cinema i els espectadors que assistiran a les projeccions.

I per la ciutat desfilaran aquests dies les noves pel·lícules de directors com Imanol Uribe ("Llegaron de noche"), Chus Gutiérrez ("Sin ti no puedo") o Dani Guzmán ("Canallas") i es premiaran les trajectòries de Carlos Saura, Miguel Rellán, Mercedes Morán, Javier Ambrossi / Javier Calvo i Sol Carnicero.

 

ARXIVAT A:
Cinema
Anar al contingut