Desmond Tutu, Nobel de la Pau el 1984 i Premi Internacional Catalunya aquest any. (Foto: EFE)
Desmond Tutu, Nobel de la Pau el 1984 i Premi Internacional Catalunya aquest any. (Foto: EFE)
Barcelona

Desmond Tutu: "Un govern que se senti segur no hauria de tenir por de preguntar a la gent"

El Nobel de la Pau, que avui recull el Premi Internacional Catalunya, defensa la consulta plantejada a Catalunya

RedaccióActualitzat

L'arquebisbe emèrit de Ciutat del Cap i premi Nobel de la Pau, Desmond Tutu, considera que un govern que se senti segur no hauria de tenir por de preguntar a la gent. En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", amb Mònica Terribas, Tutu ha afirmat que és bo que es doni l'oportunitat a les persones d'expressar-se, en relació amb la consulta i al dret a decidir que es planteja a Catalunya: "Jo personalment diria que és una qüestió de seny donar a la gent l'oportunitat d'expressar-se, de dir com se senten. Al capdavall, diem que la democràcia és el govern del poble pel poble i per al poble."

Hores abans de recollir el Premi Internacional Catalunya a Barcelona per la seva tasca en defensa dels oprimits i dels drets humans, Tutu ha posat com a exemple el cas d'Escòcia: "Mireu Escòcia, al Regne Unit; a ells se'ls ha donat l'oportunitat d'expressar-se, per què no? Per què no aquí?"

Millor "abdicar a temps"

L'arquebisbe sud-africà Desmond Tutu ha parlat també de la decisió del rei Joan Carles i ha valorat que hagi decidit "abdicar a temps" per donar "una oportunitat al seu fill". "Abdicar abans que d'altres et facin abdicar és important, sortir de l'escenari abans que et donin una puntada de peu", ha dit Tutu, que ha indicat que la monarquia "pot ser una cosa bona", no necessàriament anacrònica.

Després de recordar el cas de la reina d'Holanda, Tutu ha considerat que una abdicació no té per què "no ser bona", especialment si es decideix "a temps, en el moment adequat".

Tutu, que ha elogiat la figura del monarca en considerar que "ha fet coses bones", ha subratllat que hi ha països de món, com Noruega o Suècia, "on els reis són molt admirats" i tenen una consideració "positiva".

 

 

Anar al contingut