Frau elèctric en una plantació de marihuana (Mossos d'Esquadra)

Desmantellen una màfia de marihuana que estafava l'electricitat equivalent a 686 cases

Tenien capacitat per produir marihuana per un valor de sis milions d'euros a l'any

Actualitzat

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat una organització criminal dedicada al tràfic de drogues i al blanqueig de capitals en diferents municipis de Catalunya. Els agents han detingut 27 persones, entre les quals hi ha els caps de l'organització. Nou dels detinguts ja han ingressat a presó.

En l'operatiu també han participat tècnics d'Endesa, tenint en compte que l'organització hauria defraudat l'energia equivalent al consum d'una població de 686 habitatges.

Durant l'operació s'han realitzat 42 entrades i escorcolls a Roda de Berà i la Bisbal del Penedès. S'han intervingut 186.000 euros, divuit vehicles valorats en 500.000 euros, diverses armes prohibides i material per a les plantacions de marihuana amb un valor d'1.500.000 d'euros


Frau del subministrament elèctric

A banda de la manipulació de comptadors, la proliferació d'aquesta tipologia de plantació interior de marihuana comporta riscos per a les instal·lacions elèctriques a causa de les sobrecàrregues i de la possibilitat de curtcircuits.

Aquesta circumstància posa en perill els veïns dels edificis i zones properes on es duen a terme les plantacions, per aquest motiu Endesa ha incrementat els mitjans.

La companyia farà el seguiment i la monitorització dels eventuals consums excessius que puguin ser compatibles amb un frau de fluid elèctric causat per plantacions de marihuana. Un habitatge utilitzat com a plantació interior de marihuana consumeix l'equivalent a 20 habitatges.

 

Un càrtel amb diferents caps

La investigació es va iniciar a finals de desembre del 2019 quan es va detectar l'existència d'una organització criminal dedicada al cultiu i tràfic intensiu de marihuana anomenada Clan Egara.

Aquesta organització funcionava com un càrtel on cadascun dels seus caps disposava de les seves plantacions tot i que es donaven suport logístic i s'intercanviaven treballadors amb la finalitat de maximitzar-ne els rendiments. El Clan Egara tenia capacitat per a produir anualment marihuana per un valor de sis milions d'euros.

Per justificar davant l'Agència Tributària que obtenien ingressos provinents d'activitats legals es donaven d'alta a la Seguretat Social amb contractes entre els seus membres i pagant-se part dels deutes que tenien a través de les nòmines.

ARXIVAT A:
Mossos d'Esquadra
Anar al contingut