Desmantellen un grup criminal que ha estafat 730.000 euros a entitats bancàries

Cinc detinguts i 36 persones pendents de declarar davant del jutge. Un dels empresonats, detingut a principis de mes, era regidor del PP a Sant Vicenç de Montalt

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat una organització criminal dedicada a les estafes a entitats bancàries a partir d'un complex entramat financer.

Han estafat més de 730.000 euros i hi ha cinc detinguts. Els membres del grup obrien comptes a noms d'empreses on giraven rebuts fraudulents mentre simulaven una activitat comercial. Després en demanaven la devolució.

La investigació va començar a finals del 2018, quan els apoderats de dues oficines d'una mateixa entitat bancària van detectar, coincidents en el temps, que eren víctimes d'una estafa. L'ideòleg de la trama havia treballat en una entitat i coneixia l'operativa.

Les denúncies posaven de relleu que un grup de persones havia obert, a nom d'empreses, comptes bancaris en les seves respectives oficines que després havien utilitzat per estafar les entitats mitjançant el gir fraudulent de rebuts, a través de la simulació d'una activitat comercial inexistent.

Al cap de pocs dies es va registrar una tercera denúncia d'una altra entitat bancària, a finals del mes d'octubre d'aquell mateix any.

 

 

Tres modalitats d'estafa

L'organització duia a terme tres modalitats d'estafa. La principal consistia en la posada en marxa d'un sistema que usava una xarxa de societats pantalla amb l'obertura de diversos comptes corrents a nom d'aquestes societats.

L'organització utilitzava una xarxa de testaferros perquè obrissin una sèrie de comptes corrents des d'on es simulava una activitat comercial amb una sèrie d'empreses, també controlades pel grup, on es giraven una sèrie de rebuts. La llei estableix que es pot reclamar la devolució de rebuts durant vuit setmanes. Demanaven tornar els rebuts i alhora també retiraven els diners cobrats.

El segon mètode d'estafa consistia a constituir-se com a empresa proveïdora de materials de la construcció i, d'aquesta manera, aconseguir línies de crèdit per dur a terme l'activitat comercial. Aleshores adquirien material d'obra que després venien al mercat negre a un preu favorable i deixaven la línia de crèdit impagada.

Finalment, també compraven a terminis telèfons mòbils d'alta gamma en botigues de telefonia. Després venien els mòbils a un preu inferior del real i no satisfeien els pagaments.

El cap del grup va treballar en una entitat bancària

Durant la investigació, els agents han constatat que els arrestats disposaven d'uns profunds coneixements sobre el funcionament de les entitats bancàries. De fet, l'ideòleg de la trama és una persona que havia estat vinculada professionalment a una entitat, i per això tenia coneixements de l'operativa financera.

Controlaven un cert nombre d'empreses i una gran quantitat de comptes bancaris, ja que sempre hi havia d'haver saldo suficient als comptes d'origen, des d'on es giraven els rebuts.

 

 

Cinc detinguts

A la cúpula hi havia els cinc detinguts, entre els que figurava el cervell de la trama i el seu home de confiança. Un dels empresonats, detingut a principis de mes, era regidor del PP a Sant Vicenç de Montalt.

El 7 de novembre es va dur a terme l'operatiu policial per desarticular la trama: es van fer vuit entrades, sis a domicilis particulars i dues a empreses, a les poblacions de Caldes de Malavella, dues a Sant Vicenç de Montalt, dues a Santa Coloma de Farners, i també a Barcelona, Arenys de Mar i Porqueres.

Els agents van intervenir diversa documentació, terminals de telèfons mòbils, ordinadors i tauletes, 142.000 euros en efectiu, tres armes de foc i tres capses de munició, talonaris, xecs i pagarés, a més de targetes de crèdit i onze vehicles.

Els arrestats van passar a disposició judicial el dia 8 de novembre i el jutge va decretar l'ingrés a presó per a quatre dels detinguts i llibertat amb càrrecs per al cinquè. 36 persones més, que integraven la xarxa criminal, estan pendents de ser citades pel jutge.

La investigació continua oberta, ja que s'ha trobat una gran quantitat de documentació, que està en fase d'anàlisi, que pot fer aflorar més estafes.

Els agents han pogut acreditar 22 fets delictius, amb una estafa de més de 730.000 euros, tot i que la xifra probablement augmentarà.

Anar al contingut