Desmantellen el camp d'Arguineguín després de 3 mesos acollint migrants de forma precària
Les gairebé 500 persones que hi quedaven han sigut traslladades a un nou campament prop de Las Palmas
Desmantellen el camp d'Arguineguín després de 3 mesos acollint migrants de forma precària

Desmantellen el camp d'Arguineguín després de 3 mesos acollint migrants de forma precària

Les gairebé 500 persones que hi quedaven han sigut traslladades a un nou campament prop de Las Palmas

Redacció Actualitzat
TEMA:
Migracions
Últims migrants desallotjant el port d'Arguineguin
Últims migrants desallotjant el port d'Arguineguin (EFE/Ángel Medina G.)

El campament d'Arguineguín, a l'illa de Gran Canària, ha quedat buit tres mesos després d'haver-se instal·lat, en plena crisi humanitària per l'arribada de migrants. Les 447 persones que encara hi quedaven van ser transportades en autobusos cap al campament de Barranco Seco, muntat per l'exèrcit a prop de Las Palmas i amb capacitat per a 800 places.

En aquest mateix campament, Barranco Seco, ja s'hi van traslladar fa unes setmanes 200 immigrants provinents també del port d'Arguineguín. En el nou espai, s'hi han instal·lat fileres de tendes de campanya i lavabos portàtils.

El govern espanyol intenta, d'aquesta manera, moure fitxa davant les crítiques de falta d'implicació per solucionar la situació de milers de persones arribades amb patera que s'estan al port en condicions precàries i, que fins ara, s'estaven amuntegant a Arguineguín i impedien, també, les activitats comercials dels veïns dels pobles propers.

De fet, el govern espanyol també va anunciar fa pocs dies que construiria diversos campaments amb carpes per allotjar fins a 7.000 migrants a les illes Canàries, tot i que continuarien les deportacions. 

El president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, havia demanat diverses vegades que es tanqués el campament perquè considerava que la seva situació i les seves condicions eren insostenibles. Després que s'ordenés l'evacuació, el president canari ha fet un missatge a través de Twitter en què dona suport i celebra la decisió de tancar el campament i recorda que a les Canàries no hi cap la xenofòbia.
 

 

A partir d'ara, en el port canari es mantindran algunes carpes que seran utilitzades com a lloc de primera assistència i cribratge sanitari per a aquells que desembarquin dels vaixells de rescat. 


Mesos d'arribades massives amb condicions precàries

Amb l'arribada massiva de migrants de les illes Canàries, el campament d'Arguineguín havia arribat a acollir més de 2.600 migrants, quan només tenia capacitat per a uns 400. 

El port canari ha sigut el principal punt d'operacions de Salvament Marítim a les Canàries des que la ruta migratòria atlàntica va donar signes d'estar reactivant-se, durant l'estiu del 2019. 

Migrants amuntagats al port d'Arguineguín
Migrants amuntegats al port d'Arguineguín (CCMA)

Creu Roja va començar a acollir els migrants que arribaven i els oferia assistència mèdica, roba i menjar. En un principi, arribaven de forma pautada i podien redirigir-los cap a un recurs humanitari. L'agost del 2020, però, l'arribada creixent i continua de pateres va provocar que, per falta de places a la xarxa d'acollida, molts migants haguessin de pernoctar al port diversos dies i, fins i tot, setmanes. 

Per encàrrec del Ministeri, Creu Roja va muntar un campament en el port per acollir un màxim de 400 persones. Tot i això, les arribades cada cop eren més freqüents i el campament va arribar a acollir 2.600 migrants, molt per sobre de la seva capacitat. 

Les condicions precàries del campament van fer que moltes organitzacions, com l'ONG Human Rights Watch o Amnistia Internacional, demanessin el seu tancamentTambé van demanar el seu tancament el govern de Gran Canària i l'Ajuntament de Mogán.

 

ARXIVAT A:
Migracions
Anar al contingut