Desmantellen a Navarra la plantació de marihuana més gran d'Europa, amb 415.000 plantes

Tres persones han estat detingudes a Navarra, i dues més investigades al País Basc, relacionades amb una plantació que al mercat hauria pogut arribar als 100 milions d'euros

Actualitzat

La Guàrdia Civil, en una operació conjunta amb la Policia Foral de Navarra, ha desmantellat la plantació més gran d'Europa de cànnabis destinat al tràfic de drogues. En l'operació també s'han detingut tres persones a Navarra i dues més estan investigades al País Basc.

Fins ara, la plantació de més dimensió a Espanya s'havia localitzat a Toledo, amb una extensió equivalent a 15 camps de futbol, l'octubre passat. Ara, la que s'ha localitzat als municipis navarresos d'Artajona i Olite és quatre vegades i mitja més gran. 

Entre les cultivades i les que s'han trobat en un magatzem assecador s'han confiscat 415.000 plantes, que al mercat haurien arribat als 100 milions d'euros, segons la Guàrdia Civil. El cos assegura que han estat destruïdes.

En teoria, les plantes eren de cànem, una variant del cànnabis que a Espanya és legal per a la fabricació de productes tèxtils, cistelleria o espardenyes. Per a aquesta activitat, els responsables tenien tots els permisos en regla. En realitat, però, la matèria primera no servia per a l'ús habitual i es destinava al tràfic de drogues, motiu pel qual la venda era il·legal.

A la nau industrial navarresa, s'hi han trobat tant cabdells de marihuana com plantes per enviar a Suïssa i Itàlia, on es fabricaven derivats de cannabidiol (CBD), la substància del cànem sense efectes estupefaents.

Al mercat, les plantes es podien haver venut per 30 milions d'euros per al processament del CBD i altres derivats, però, segons els càlculs de la Guàrdia Civil, el material, un cop processat, podria haver arribat a un valor de 100 milions d'euros al mercat.

Les més de 415.000 plantes han estat arrencades i destruïdes (Guàrdia Civil i Policia Foral de Navarra)

Una plantació de 67 hectàrees

A mitjans de l'any passat, un agent va descobrir una important plantació de cànem de la qual es va començar a investigar la legalitat. Els cossos de la Guàrdia Civil i de la Policia Foral van localitzar, entre els municipis d'Artajona i Olite, 11 finques de cultiu de cànem amb unes 415.000 plantes, que ocupaven una extensió de 67 hectàrees.

El responsable de les terres va justificar que les plantacions eren per a l'aprofitament de cànem per a ús industrial, que, aparentment, seria legal.
 

Un assecador amb 50 tones de plantes 

Però la investigació de les inversions i el destí de les plantes va demostrar el contrari. La policia va detectar que la collita s'enviava a països com Suïssa o Itàlia, coneguts pel processament de les plantes per a l'elaboració de productes derivats del CBD, el principi actiu que s'utilitza amb finalitats terapèutiques, una activitat que està prohibida a Espanya.

Els responsables de l'explotació, que han estat detinguts, també disposaven d'una gran nau industrial a la localitat d'Artajona equipada amb un sistema de ventilació i de temperatura per assecar les plantes.

Les plantes es collien i s'assecaven en una nau per vendre-les (Guàrdia Civil i Policia Foral de Navarra)

Durant la investigació, es va poder interceptar un camió que va sortir carregat de plantes de cànnabis ja assecades des de la nau d'Artajona i amb destí a Itàlia. A l'interior del vehicle, es van intervenir unes 23.000 plantes de cànnabis.

A l'escorcoll de la nau, es van descobrir 13.000 plantes més en procés d'assecat, amb un pes total acumulat de 50.740 quilos. Aquestes plantes ja han estat destruïdes amb l'autorització del Jutjat d'Instrucció número 1 de Tafalla, que s'encarrega del cas.

També se n'han arrencat i destruït 375.000 més, que quedaven per recol·lectar als camps de cultiu.

 

ARXIVAT A:
PolicialDroguesGuàrdia CivilMarihuanaCànnabis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut