Part de la droga confiscada durant l'operació Latrans-Girasol-Muhlberg
Part de la droga confiscada durant l'operació Latrans-Girasol-Muhlberg (Policia Nacional)

Desmantellen a Barcelona el principal laboratori de droga sintètica d'Espanya

És la major quantitat de droga sintètica intervinguda en la història del país i la segona d'èxtasi més important d'Europa en els últims 20 anys

Actualitzat

Agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional han desarticulat la principal organització de narcotràfic, que operava a nivell internacional, i que subministrava la major part de drogues sintètiques que es consumeixen a Espanya.

Ho han fet en el marc de l'operació Latrans-Girasol-Muhlberg, on han detingut 11 persones de diferents nacionalitats, inclòs el cap de l'organització.

Es tracta d'una fita històrica en la detenció del narcotràfic a nivell espanyol ja que els agents han aconseguit intervenir 827.000 pastilles d'MDMA, 76 quilos de sulfat d'amfetamina, 39,5 quilos de cristall, 217 litres d'amfetamina líquida, 1,65 quilos de cocaïna rosa i 2.000 dosis d'LSD, entre altres drogues.

És la major quantitat de droga sintètica intervinguda en la història del país i la segona aprehensió d'èxtasi més important d'Europa en els últims 20 anys.

La xarxa de criminals estava establerta a Catalunya, Andalusia i Eivissa. A Barcelona, tenien dos laboratoris de producció de drogues sintètiques i diversos magatzems.

La droga viatjava en transformadors elèctrics

L'organització criminal operava internacionalment però tenia la seu central a Barcelona. Des de la ciutat comtal emmagatzemava la droga que arribava d'Holanda i també era el punt d'inici de la seva distribució per Espanya.

Part de la droga confiscada durant l'operació Latrans-Girasol-Muhlberg
Part de la droga confiscada durant l'operació Latrans-Girasol-Muhlberg (Policia Nacional)

Per finançar o sufragar la droga sintètica que venia d'Holanda, enviaven grans quantitats d'haixix i marihuana, procedents de Màlaga i Barcelona, per a la seva posterior venda als Estats Units i a Anglaterra.

L'haixix i la marihuana eren transportats mitjançant transformadors elèctrics trifàsics manipulats, que eren enviats sota l'aparença de mercaderia lícita dins de cotxes convencionals.

Aquests transformadors disposaven d'un doble fons amb capacitat per traslladar 100 quilos de droga per viatge. Aquests mateixos transformadors, un cop entregats a Holanda, retornaven a Espanya amb la droga sintètica.

Un cop dins l'estat espanyol, la droga era processada en els laboratoris de Barcelona i es distribuïa en els magatzems que tenien a Eivissa, Màlaga i, també, a Barcelona.

Des d'allà es traslladava a diferents clients utilitzant cotxes de lloguer amb doble fons. La droga que fabricaven tenia com a destí abastir el mercat negre del Mediterrani espanyol, on l'organització disposava de xarxes per la seva distribució.  

A més, l'organització utilitzava terminals mòbils de missatgeria xifrada per comunicar-se.


La desarticulació de la banda

La investigació, que ha durat aproximadament un any, ha tingut diverses fases de desarticulació. En un primer moment, es van desarticular els dos laboratoris de Barcelona on es processava la droga.

En una segona fase, es va desarticular el sistema de distribució a Holanda.

Finalment, el mes de novembre es van realitzar 10 escorcolls a les províncies de Màlaga, Barcelona i Eivissa, on es van detenir 9 persones, així com el màxim responsable de l'organització, un ciutadà holandès.

 

ARXIVAT A:
NarcotràficGuàrdia Civil
Anar al contingut