El jutge Pablo Llarena, instructor del judici del procés
El jutge Pablo Llarena, instructor del judici del procés

Desestimada la querella de Vox contra la jutge belga que va citar Llarena

L'Audiència Nacional desestima el recurs d'apel·lació de Vox, però puntualitza que la querella de Puigdemont a Bèlgica contra Llarena és "un frau de llei"

RedaccióActualitzat

L'Audiència Nacional ha desestimat el recurs d'apel·lació contra la seva decisió de no admetre les querelles de Vox i l'associació de juristes Moviment 24DOS, també d'extrema dreta, contra la jutgessa belga que va citar el jutge Pablo Llarena. Els magistrats consideren que Espanya no té jurisdicció per examinar l'actuació d'una jutgessa belga.

La jutgessa va citar a declarar Pablo Llarena, que investigava la causa pel procés contra Carles Puigdemont i els seus consellers. Vox acusava la jutgessa dels delictes de rebel·lió, sedició, contra la pau i falsedat documental, entre d'altres.

L'Audiència Nacional recorda que per perseguir un delicte comès a l'estranger cal que sigui el ministeri fiscal o el mateix afectat el que presenti una querella, cosa que en aquest cas no passa.

L'advocat Boye ha tirat d'ironia per valorar la decisió. Assegura que l'advocat de Vox no se'n surt ni amb les querelles ni amb els judicis, en referència al judici del procés:


Boye afegeix que a Vox creuen que "la terra és plana":


La demanada de Puigdemont, un "frau de llei"

Malgrat desestimar la querella, l'Audiència Nacional aprofita per entrar a valorar la demanda que va presentar el president Puigdemont a Bèlgica. La secció tercera de la sala penal, presidida per Alfonso Guevara, adverteix a Puigemont i als quatre consellers a l'exili que la demanda és un "evident frau de llei".

L'Audiència afirma que Boye fa valer un "subterfugi" invocant un reglament del Parlament Europeu i del Consell Europeu de 12 de desembre del 2012 sobre la competència judicial, per presentar la demanda.

En la resolució de l'Audiència també s'entra a definir les "finalitats perseguides" per part de Puigdemont i esmenten "inquietar la independència del magistrat demandat", en referència a Llarena, i "menysprear els tribunals espanyols"

La sala també fa referència a l'error de traducció en la querella. Assegura que Boye "va tergiversar, en un francès molt poc acadèmic, les frases entre cometes reals del citat magistrat, que s'incloïen en castellà tal com van ser". Això sí, creu que no pot constituir un delicte de falsedat documental ni de fals testimoni, tal com apuntaven Vox i el Moviment 24DOS.

ARXIVAT A:
Judici procésPablo LlarenaCarles PuigdemontVox
Anar al contingut