Desenes de milers d'estudiants fan una marxa a Londres contra l'encariment de les taxes.
Desenes de milers d'estudiants fan una marxa a Londres contra l'encariment de les taxes.
Londres

Desenes de milers d'universitaris fan una marxa a Londres contra l'encariment de les matrícules

Desenes de milers d'universitaris britànics han tornat a sortir al carrer per manifestar-se contra l'encariment de les taxes que projecta el govern de coalició dels conservadors i els liberaldemòcrates. La marxa més multitudinària s'ha viscut a Londres, on els manifestants han envoltat una furgoneta policial i han intentat ocupar el Whitehall, el complex d'edificis on hi ha el govern de David Cameron. Ho ha impedit un fort desplegament policial, que ha intentat evitar incidents com els que van passar fa dues setmanes, quan un grup de joves va entrar a la seu del Partit Conservador. Hi ha hagut aldarulls que han acabat amb una dotzena de ferits i quinze detinguts.

Actualitzat
L'encariment de les taxes universitàries ha fet sortir al carrer un altre cop la comunitat universitària britànica. La marxa més multitudinària ha estat als carrers de la capital, però també hi ha hagut manifestacions en ciutats com ara Liverpool, Bristol, Oxford o Cambridge, entre d'altres.

A Londres, els manifestants han envoltat una furgoneta de la policia i l'han acabat destrossant. A la capital britànica, s'havia desplegat un ampli dispositiu policial per evitar incidents com els que hi va haver ara fa dues setmanes, quan un grup de persones va entrar a les oficines dels "tories" del primer ministre David Cameron i va provocar greus destrosses. Hi ha hagut incidents, però de menor intensitat, s'hi han comptabilitzat una dotzena de ferits i s'han practicat, segons fonts policials, quinze detencions.

Els universitaris es queixen que el govern de coalició britànic entre els conservadors de David Cameron i els liberaldemòcrates de Nick Clegg vulgui apujar les taxes universitàries. La matrícula universitària costa avui dia a la Gran Bretanya fins a 3.777 euros -unes 3.290 lliures-, un màxim que el govern de David Cameron vol elevar fins als 6.957 euros (6.000 lliures), o fins i tot, en "circumstàncies excepcionals", als prop de 10.500 euros (9.000 lliures).


Anar al contingut