Sao Paulo

Desenes de milers d'indignats protesten a diferents ciutats del Brasil contra la política del govern

El Brasil surt al carrer per protestar contra la política del govern. Desenes de milers de persones es manifesten simultàniament a les principals ciutats. S'estén així la protesta que va començar a Sao Paulo per l'augment del preu del transport públic. A Rio de Janeiro, la manifestació ha acabat amb enfrontaments amb la policia. Una trentena de persones han quedat ferides i una vintena han estat detingudes per la policia.

RedaccióActualitzat
En plena celebració de la Copa Confederacions de futbol, milers de brasilers, sobretot joves, han sortit aquesta matinada al carrer a protestar. I la seva llista de greuges és llarga: la qualitat de la sanitat i de l'educació, la corrupció, els costos d'organitzar la Copa Confederacions i el Mundial de futbol, i uns Jocs Olímpics, la pujada dels preus del transport i l'excés de violència per part de la policia.

Les mobilitzacions van començar a Sao Paulo fa deu dies, amb una petita marxa de 1.500 persones per la pujada del preu dels bitllets d'autobús. però ara ja s'han estès a tot el país. De fet ja es consideren les manifestacions més importants dels últims 20 anys al Brasil. Aquesta matinada, a tot el país hi ha hagut més de 200.000 manifestants.

L'acte més multitudinari ha estat el de Rio de Janeiro, on han participat unes 100.000 persones. Els milers d'indignats han intentat arribar a les proximitats de l'estadi de Maracanà, on diumenge hi va haver enfrontaments amb la policia abans del partit Itàlia-Mèxic de la Copa Confederacions. Poc després, un altre grup de manifestants s'han dirigit cap a l'Assemblea Legislativa, on els agents han utilitzat gasos lacrimògens per dispersar als joves, que han respost amb el llançament de còctels Molotov. Segons la cadena de televisió O'Globo, els disturbis s'han acabat amb l'incendi de cotxes i atacs a sucursals bancàries i botigues. Unes 30 persones han quedat ferides. La policia ha detingut 20 joves.

A la capital, Brasília, els manifestants han acabat la marxa a la teulada del Congrés Nacional. Els crits reclamant salut i educació també s'han sentit a Belo Horizonte, Porto Alegre i Belem. "Menys diners per a la Copa del Món, menys diners per a les constructores i més diners per a les escoles i més diners per als hospitals, reclamava un dels indignats.

La marxa a Sao Paulo ha estat pacífica, però la setmana passada hi va haver brots de violència. Els adeptes al moviment són cada cop més heterogenis. La presidenta Dilma Rousseff ha dit que els joves tenen dret a manifestar-se si ho fan pacíficament i el secretari general de la Presidència, Gilberto Carvalho, ha anunciat que el govern vol dialogar amb els organitzadors de les protestes per saber quines són les reivindicacions que han portat tantes persones a mobilitzar-se.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut