Manifestació a la plaça de la República de París dimarts 28 de març
París

Desena mobilització contra la reforma de les pensions de Macron, que rebutja una mediació

Els sindicats mantenen el pols al govern francès per bé que aconsegueixen mobilitzar menys partidaris, mentre el president francès no vol ni sentir a parlar de buscar un mediador

La nova jornada de mobilitzacions i vagues a França no ha estat tan multitudinària com les anteriors per bé que les manifestacions i les interrupcions de serveis continuen sent molt significatives.

Segons el sindicat CGT, 450.000 persones han sortit a manifestar-se a París, gairebé la meitat que l'última jornada de protestes, dijous passat quan va xifrar l'assistència en 800.000. La policia assegura que a la capital s'han manifestat 93.000 persones contra les 119.000 que va comptar dijous.

En altres ciutats com Baiona, Niça, Marsella o Clermont-Ferrand també s'ha reduït considerablement el nombre de manifestants. A escala nacional, segons els sindicats, han sortit al carrer més de dos milions de persones a tot França quan fa cinc dies van ser tres milions i mig.

La primera ministra francesa, Élisabeth Borne, ha ofert una reunió als sindicats per reprendre el diàleg davant les protestes, segons ha anunciat el líder del sindicat més important del país, Laurent Berger (CFDT), que s'ha mostrat satisfet que almenys hi hagi la possibilitat d'un diàleg cara a cara.

Sindicalistes es manifesten a Niça contra la reforma de Macron

A París, segons el corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio, David Melgarejo, hi ha una important presència de joves, un dels trets d'aquestes dues darreres manifestacions. Estan preocupats perquè la reforma, que retarda l'edat de jubilació del 62 als 64 anys, no els fa ser gaire optimistes sobre el seu futur i temen que tindran molts menys drets i benestar que els seus pares o avis.


Més policia davant el temor de nous aldarulls

Davant la previsió d'aldarulls quan acaben les manifestacions, només a París s'han desplegat 5.500 policies. Aquest dimarts, Amnistia Internacional demana al govern més diàleg i menys ús de porres, de gasos lacrimògens i de granades de dispersió.

El govern també ha cridat policies i gendarmes a l'ús proporcionat de la força en una jornada que pot ser difícil. El focus policial està posat en la presència de fins a un miler de radicals disposats a rebentar la marxa dels sindicats. Avui ja hi ha hagut petits aldarulls a París, Nantes i a Rennes.

Aldarulls a Nantes en la nova jornada de mobilitzacions contra la reforma de les pensions

Macron no es mou

Els sindicats francesos no afluixen en la seva determinació i el president Macron tampoc. En les últimes hores, aquells havien proposat buscar un mediador perquè intermediés entre ells i la presidència de la República amb l'esperança de buscar una tercera via d'acord o almenys establir ponts entre els dos bàndols, ara totalment enfrontats.

Macron ha rebutjat la proposta i el seu portaveu, Olivier Véran, ha dit que no és una figura necessària:

No fan falta mediadors ja que pot haver-hi un diàleg directe un cop el Consell Constitucional s'hagi pronunciat d'aquí a tres setmanes. No tornarem enrere a discutir el que ja s'ha adoptat.

Macron com un rei absolut en una pancarta en la manifestació de Niça

Malgrat llançar la figura del mediador, el secretari general de la Confederació Francesa Democràtica del Treball (CFDT) ha advertit que els sindicats no s'asseuran a una taula de negociacions en la que d'entrada s'exclogui debatre sobre el retard en l'edat de jubilació.

Per tant, posicions de moment irreconciliables. La popularitat de Macron, segons l'últim sondeig de la ràdio RTL, no arriba ni al 30%, el punt més baix des del 2018 i la crisi de les armilles grogues.
 

Aquest dimecres acaba la vaga d'escombraries de París

Els escombriaires de la capital francesa portaven 23 dies en vaga que han desconvocat a partir d'aquest dimecres. El seu sindicat ha assegurat que ho fan per "responsabilitat" però que no vol dir que la seva mobilització s'hagi acabat. Als carrers de París s'han arribat a acumular més de 10.000 tones d'escombraries, fet que ha causat una crisi de salubritat considerable.

La seva concentració, però, havia disminuït una mica els últims dies després que la justícia obligués a treballar alguns empleats municipals que, amb discreció, van anar recollint escombraries. La policia també va haver d'actuar per obrir els garatges dels camions d'escombraries i desocupar les incineradores de la regió de la capital.

 

ARXIVAT A:
PensionsFrançaEmmanuel Macron
Anar al contingut