Un manifestant porta una pancarta amb la paraula vaga a Londres (Reuters/Suzanne Plunkett)

Desembre de vagues contra la inflació al Regne Unit: una o més aturades per dia

Ferroviaris, infermers, ambulàncies, professors o correus entre altres sectors faran aturades i el govern prepara militars i funcionaris per suplir els vaguistes

El Regne Unit afronta un desembre complicat per l'allau de protestes convocades: cada dia, fins a Nadal, hi ha una o més vagues de diferents sectors. Faran aturades diversos col·lectius dels sectors de l'ensenyament, la sanitat i el transport, entre d'altres. Tots reclamen un augment salarial que s'ajusti o superi la inflació, que ara se situa a l'11%.

N'hi ha que diuen que s'ha canviat el calendari d'Advent per un calendari de vagues que el govern britànic no sap com solucionar. Entre altres mesures han decidit formar militars i funcionaris perquè supleixin els vaguistes. Mentrestant, sindicats i govern continuen negociant, però el descontentament social creix. 

Hi ha tantes vagues i mobilitzacions que s'han publicat desenes de calendaris que marquen en colors el col·lectiu que fa l'aturada, similar a aquest:

 

Entre els sectors més nombrosos hi ha el ferroviari que, amb 40.000 treballadors, planegen dues aturades de 48 hores a partir del 13 i el 16 de desembre. Vagues que paralitzaran gran part dels trens del país, a les quals s'afegirà personal de seguretat de l'Eurostar el 18, 22 i 23 de desembre.
També hi ha els milers d'infermers del servei públic de salut que deixaran els seus llocs el 15 i el 20 de desembre, mentre que milers de conductors i treballadors d'ambulàncies han votat a favor de convocar aturades, que s'organitzaran previsiblement en coordinació amb les dels infermers.

Carters del Royal Mail, el servei públic de correus britànic, durant una vaga a Liverspool (Reuters/Phil Noble)

Els empleats de l'antiga empresa pública de correus Royal Mail deixaran de repartir cartes i paquets els dies 9, 11, 14, 15, 23 i 24 de desembre.

També han convocat vagues els funcionaris de fronteres, els de l'oficina de passaports, les ONG de serveis, els treballadors de transports, de seguretat, els de les oficines de canvis de monedes, els serveis d'alguns aeroports, els professors, els examinadors del carnet de conduir, advocats, bombers o conductors d'autobusos.

Mobilitzar l'exèrcit per substituir els vaguistes

El govern britànic preveu desplegar personal militar per intentar minimitzar els efectes de les vagues de personal sanitari, ambulàncies, transport ferroviari i altres sectors. La resposta del govern, que inclou la formació d'uns 2.000 militars i funcionaris, no convenç. 

Nadhim Zahawi, president del Partit Conservador i ministre sense cartera del govern, admetia diumenge en una entrevista a Sky News aquestes previsions, i un grup especial que ja s'ha utilitzat en altres ocasions.

"Estem valorant els militars i una força de resposta especial que vam crear ara fa uns anys, per coses com ara conduir ambulàncies i altres llocs del sector públic."

Els soldats també garantiran la seguretat a les fronteres, ha dit Zahawi.

Formació de soldats per conduir camions de transport (Reuters)

El govern va detallar en un comunicat que els seus plans de contingència inclouen la mobilització de 600 militars i 700 funcionaris de l'anomenat Equip de resposta ràpida per a desastres i emergències. "Encara s'han de prendre decisions sobre l'enviament de tropes, però aquesta és una part del ventall d'opcions disponible si les vagues segueixen endavant com estan plantejades", va precisar l'executiu.

El govern ha demanat als treballadors que desconvoquin les vagues, dient que no es pot permetre augments salarials per cobrir la inflació i que, fins i tot si es pogués satisfer les seves demandes, aquests augments alimentarien encara més la inflació.

Professors del Imperial College en vaga es manifestaven aquest novembre a Londres (Reuters/Toby Melville)

 

La inflació més alta dels últims 40 anys

Els sous no pugen, però el cost de la vida augmenta al ritme més ràpid dels últims 40 anys amb els costos de l'energia i els aliments disparats.  Les últimes dades oficials al Regne Unit de l'octubre, situen la inflació alimentària en el 16,4%, el nivell més alt des del 1977.

Marc Seed, director del projecte The Pantry, el banc d'aliments que treballa a Trowbridge, una de les zones més pobres del Regne Unit, situada a Cardiff, la capital de Gal·les, denunciava a la BBC la situació extrema de moltes famílies.

"Encara estic impactat pel fet que hi ha persones que s'alimenten amb menjar per a mascotes. Que intenten escalfar el menjar en un radiador o amb una espelma. Aquestes són històries reals impactants." 

Però aquesta situació no afecta només les zones més pobres sinó arreu del país. Un estudi de l'organització de defensa del consumidor britànica Which? assegura: "9 de cada 10 consumidors estan preocupats pels preus de l'energia, i gairebé 9 de cada 10 estan preocupats pels preus dels aliments. Al voltant de 8 de cada 10 estan preocupats pels preus dels combustibles i dos terços estan preocupats pels costos de l'habitatge."

Els aliments han pujat un 16,4% al Regne Unit, el nivell més alt des del 1977 (Reuters)

"La nostra investigació va constatar que famílies de tot el Regne Unit estan travessant dificultats per l'augment del cost de la vida, i les més afectades per la crisi són les llars monoparentals", assegura a The Guardian, Rocío Concha, directora de Which?.

Tres de cada 10 famílies monoparentals admeten haver-se saltat algun àpat al dia per arribar a finals de mes. 

A les llars monoparentals s'hi sumen les dels pensionistes que dediquen una proporció més gran del pressupost, un 30% a comprar menjar, electricitat i gasolina. Les parelles amb fills hi dediquen un 25%, segons càlculs oficials. Però l'organització destaca que les llars britàniques "estan gastant significativament més que l'any passat en productes essencials".

Segons les previsions revelades aquest dilluns per la Confederació de la Indústria Britànica (CBI), l'economia del Regne Unit s'encongirà un 0,4% l'any que ve a causa de la inflació i el recel de les grans empreses a invertir. 


   

ARXIVAT A:
Drets laboralsRegne Unit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut