Descriuen els mecanismes antiinflamatoris de l'albúmina, clau en malalties hepàtiques greus
Micrografia que mostra cèl·lules hepàtiques (Calicut Medical College / Wikimedia Commons)

Descriuen com actua l'albúmina, proteïna clau en malalties hepàtiques com la cirrosi

Investigadors catalans descobreixen com aquesta proteïna actua contra els processos inflamatoris, com la cirrosi i la insuficiència hepàtica, i comencen a estudiar el seu possible efecte en la Covid

Xavier DuranActualitzat

Investigadors catalans han descobert els mecanismes pels quals l'albúmina, utilitzada per disminuir complicacions en pacients amb cirrosi i insuficiència hepàtica, té efectes antiinflamatoris. I això pot obrir el camí per a nous usos d'aquesta proteïna.

La recerca s'ha dut a terme a l'IDIBAPS (Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer) i l'Hospital Clínic i ha estat finançada per la European Foundation for the Study of Chronic Liver Failure (EF-CLIF), amb seu a Barcelona. S'ha publicat a la revista Science Translational Medicine.

L'albúmina del sèrum humà es sintetitza en el fetge i passa contínuament al torrent sanguini, on és la proteïna més abundant.

Les infusions d'albúmina estan indicades per disminuir complicacions en pacients amb cirrosi hepàtica i insuficiència hepàtica. Aquestes malalties estan caracteritzades per una resposta hiperinflamatòria sistèmica que dona lloc a fallades d'òrgans. Això provoca més de dos milions de morts anuals a tot el món.


Comprendre el mecanisme per afinar tractaments

El que han fet ara els investigadors és descriure, per primer cop, els mecanismes que expliquen l'efecte antiinflamatori de l'albúmina i com aquesta molècula afecta les cèl·lules del sistema immunitari.

L'estudi aporta detalls a nivell cel·lular i molecular de com les cèl·lules blanques de la sang, els leucòcits, capten l'albúmina i de com a dins de la cèl·lula bloqueja vies que estan implicades en la producció de substàncies inflamatòries, com les citoquines.
 

Esquema del paper de l'albúmina en la cirrosi
Esquema del paper de l'albúmina en la cirrosi


Segons la recerca, l'albúmina du a terme aquest bloqueig sense alterar altres papers de defensa dels leucòcits. Amb aquestes dades, els metges poden afinar l'administració d'albúmina per tractar malalties hepàtiques, com explica l'investigador Joan Clària:

"Pot significar l'inici de teràpies basades en l'albúmina en diferents formats -infusions, recanvi plasmàtic- no sols en malalties hepàtiques greus, sinó també en pacients crítics amb sepsis o Covid-19".

 

Investigar el seu paper en la Covid

Això darrer fa que el mateix equip que ha publicat aquesta recerca estigui ara assajant si el recanvi plasmàtic amb albúmina té efectes positius en malalts de Covid. El doctor Clària resumeix així aquesta recerca:

"Els pacients crítics ingressats a l'UVI s'inclouen en un assaig clínic aleatoritzat i controlat i multicèntric en el qual participen 4 hospitals catalans: el Clínic, que el lidera, Bellvitge, l'Hospital del Mar i el Germans Trias i Pujol. L'objectiu principal és avaluar el recanvi plasmàtic amb albúmina sobre la resposta inflamatòria sistèmica i la supervivència".

De moment, els investigadors no especifiquen terminis per obtenir resultats, perquè depèn, entre altres coses, de l'evolució de la pandèmia.

A part que la recerca s'ha desenvolupat a Barcelona, la troballa té una altra implicació propera, perquè un dels principals productors mundials d'albúmina es l'empresa catalana Grífols.
 

 

ARXIVAT A:
SalutRecerca científica
Anar al contingut