A partir d'aquest divendres es comencen a retirar els residus acumulats a la via pública (ACN/Gemma Sánchez)

Desconvocada la vaga de residus a l'Alt Penedès després de 42 dies de protestes

El comitè de vaga ha aconseguit acordar una millora salarial durant els pròxims 4 anys i una revisió del conveni per equiparar-lo al d'altres empreses amb condicions laborals millors

Miquel Cuenca MartínezActualitzat

El comitè de vaga i la direcció de l'empresa PreZero han arribat a un acord en les negociacions i han desconvocat la vaga de recollida de brossa porta a porta iniciada el divendres 7 d'octubre passat a cinc municipis de l'Alt Penedès, entre ells Sant Sadurní d'Anoia. 

Aquest dijous a la nit, totes dues parts, amb la mediació del Departament d'Empresa i Treball, van aconseguir arribar a un preacord, que ha estat ratificat avui pels treballadors de l'empresa de residus. 

L'acord definitiu estableix un augment del 8,5% dels sous durant els pròxims quatre anys, inclòs el 2022.

D'aquesta manera, els sous de la plantilla pujaran un 3% el 2022 amb caràcter retroactiu, un 2% l'any que ve, un 2% el 2024 i un 1,5% el 2025.

La mesura ha arribat després que els treballadors reclamessin una revisió del seu salari cada quatre anysuna revisió del conveni per equiparar-lo al que té la plantilla que recull els residus a municipis com Vilafranca del Penedès, on el servei el presta FCC.

Es recupera la normalitat 

A partir de diumenge al matí es recuperarà la normalitat en la recollida domiciliària porta a porta als cinc municipis afectats per la vaga, ja desconvocada.

A més, també es recolliran els cubells d'acord amb el calendari establert en cada municipi per a cada fracció.

L'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia, el municipi més gran afectat per la vaga, ja ha anunciat que a partir d'aquest divendres ja es poden deixar els cubells a la porta dels domicilis amb la fracció corresponent.

Des d'aquest divendres mateix també es comencen a retirar els residus acumulats a la via pública.

El consistori de Sant Sadurní ja ha informat que quedaran deshabilitats els punts d'emergència que s'havien instal·lat durant aquestes setmanes al carrer.

Brossa als carrers de Sant Sadurní d'Anoia (ACN/Gemma Sánchez)

L'alcalde sadurninenc, Ton Amat, ha aprofitat per agrair l'esforç i col·laboració de la ciutadania durant la vaga. ""

"Aquestes sis setmanes de vaga han tingut un gran impacte. Agraïm l'esforç de la ciutadania i demanem la col·laboració de tots per recuperar la normalitat en la recollida porta a porta."


Fi d'una emergència sanitària

El fi de la vaga ha deixat satisfets als treballadors de PreZero. Nico Robi, enllaç sindical del comitè de vaga de l'empresa, ha valorat de forma positiva l'acord. 

Segons Robi, s'ha aconseguit el compromís de revisar les condicions de la plantilla el 2025, i que el 2030 s'equipari la situació dels treballadors de PreZero a la de la plantilla del servei de recollida d'escombraries de Vilafranca del Penedès, amb millors condicions laborals

Aquests quaranta dies de vaga també han provocat que ajuntaments com el de Sant Sadurní d'Anoia s'hagin plantejat declarar la situació d'emergència sanitària al municipi.

El paisatge dels cinc municipis era una constant de bosses d'escombraries amuntegades pels carrers i els punts d'emergència. Fins i tot es van arribar a veure rates pels carrers

La CUP de Sant Sadurní va denunciar que els punts d'emergència per abocar les deixalles desincentivaven el reciclatge i no animaven a fer ús dels serveis mínims dels treballadors en vaga. 

Des del primer dia de vaga, PreZero es va negar a proporcionar uns serveis mínims de recollida de brossa. Aquest fet va provocar que la Mancomunitat Penedès-Garraf multés l'empresa amb 400.000 euros per incompliment dels serveis mínims

ARXIVAT A:
Medi ambientDrets laborals
Anar al contingut