Representants del sindicat Metges de Catalunya arribant a la reunió d'aquest dijous amb l'ICS
Representants del sindicat Metges de Catalunya arribant a la reunió d'aquest dijous amb l'ICS

Els metges de l'ICS desconvoquen la vaga després d'arribar a un acord amb Salut

L'acord suposa desconvocar la vaga a l'atenció primària de l'ICS, però no a la sanitat concertada

Actualitzat

Fi a la vaga de metges. El sindicat Metges de Catalunya i l'Institut Català de la Salut han arribat a un acord per reduir la càrrega de treball dels facultatius, per la qual cosa els facultatius han desconvocat la vaga d'aquest divendres, després de quatre dies d'una històrica aturada.

El conseller de Treball, Chakir el Homrani, ha anunciat l'acord, que ha qualificat de "bona notícia" i de demostració que "la mediació, amb negociació i diàleg és la millor solució per buscar sortides".

L'acord ha arribat després que l'ICS presentés al sindicat un estudi detallat amb les sobrecàrregues de treball dels metges a cada ambulatori, acceptés garantir un mínim de 12 minuts d'atenció per pacient a les visites presencials i anunciés una inversió de 100 milions per a l'atenció primària.

El sindicat Metges de Catalunya considera que "l'acord és positiu" i destaca que incorpora "mesures per recuperar el prestigi" de l'atenció primària:

 

 

Les bases de l'acord

L'acord entre Metges de Catalunya i l'ICS suposa una disminució de la ràtio de 1.800 a 1.300 per facultatiu, la remuneració de les hores extres que vulguin fer els metges de manera voluntària i la incorporació de 250 metges més.

 

La membre del comitè de vaga de Metges de Catalunya Carolina Roser

 

La membre del comitè de vaga Carolina Roser ha assegurat que el canvi important és de "filosofia i de model" perquè els professionals "tindran molta més autonomia per organitzar la seva feina" i ha afegit que, "com més flexibilitat, més fàcil ho tindran per adaptar-se a les demandes de la població".

"L'acord és una fórmula per parar la sobrecàrrega dels metges i poder assistir a tothom."

Per la seva banda, el director gerent de l'Institut Català de la Salut (ICS), Josep Maria Argimon, ha reiterat que "l'acord permet dotar de més autonomia els professionals" i ha afegit que l'ICS ha plantejat "mesures clares" per impedir la "sobrecàrrega" dels professionals:

"Hi ha mesures clares per poder reduir aquesta sobrecàrrega que, recordem-ho, era el motiu principal d'aquesta convocatòria."

Argimon ha destacat que cada equip d'atenció primària haurà de fer un pla organitzatiu per calcular aquest contingent idoni i contrastar-lo amb la seva dotació actual, un procés que calcula que durarà entre dues i quatre setmanes de debat dins dels equips.

 

El director gerent de l'Institut Català de la Salut, Josep Maria Argimon

 

La vaga es manté a la sanitat concertada

L'acord suposa desconvocar la vaga a l'atenció primària de l'ICS, però no a la sanitat concertada, on es manté per aquest divendres el cinquè dia d'aturada.

El document firmat per Metges de Catalunya i l'ICS no recull les reivindicacions de la concertada i tampoc les demandes del sindicat CGT, que també havia convocat cinc dies de vaga per a tot el personal de l'atenció primària. El sindicat ha anunciat una demanda contra del Departament de Treball per "vulnerar la llibertat sindical":

 

 

Quarta jornada de vaga

Aquest dijous, en la quarta jornada de vaga, Metges de Catalunya ha xifrat el seguiment de la parada en 75% dels facultatius d'atenció primària, un percentatge similar al dels tres dies anteriors. Segons el sindicat, el seguiment en la sanitat concertada ha estat del 66%.

La vaga ha tornat a deixar semibuits els ambulatoris, dispensaris i consultors d'atenció primària. Durant tota la setmana, els metges de capçalera, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs de l'atenció primària de l'ICS protagonitzen una vaga per exigir millores assistencials i laborals i, sobretot, perquè es limiti el nombre de visites diàries per metge a 28 pacients com a màxim.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut