Desconfinament a Catalunya a 2 velocitats? Les xifres de l'epidèmia per regions sanitàries

Les zones amb una situació més favorable són les del sud, com el Camp de Tarragona i, especialment, les Terres de l'Ebre

RedaccióActualitzat

Aquest dijous, com a màxim, les comunitats autònomes han d'enviar al Ministeri de Sanitat totes les dades amb què es valorarà quines províncies o zones poden entrar, a partir de dilluns que ve 11 de maig, a la fase 1 de desconfinament. 

Entre altres paràmetres, Catalunya tindrà en compte l'evolució de l'epidèmia a les diverses regions sanitàries. 

En total hi ha 9 àmbits diferents, que no coincideix exactament ni amb la divisió provincial, ni comarcal, fet que provoca que algunes comarques com el Maresme formin part de dues regions diferents. 

Si mirem els casos que han tingut de Covid-19, en relació amb la seva població, les zones amb una incidència més alta són Barcelona ciutat, i les regions metropolitana nord i sud. 

 

 

També és alta la de la Catalunya Central, però això s'explica per l'important brot que hi va haver a la conca d'Òdena.

A les regions de Girona, Lleida o l'Alt Pirineu i Aran, les taxes són inferiors.

I les zones amb una situació més favorable són les del sud, com el Camp de Tarragona i, especialment, les Terres de l'Ebre, amb la incidència més baixa: només 11 casos per cada 10.000 habitants.

La poca densitat de població i una mobilitat reduïda pel confinament generalitzat ha permès que les xifres d'incidència de la Covid-19 a les Terres de l'Ebre no tinguin res a veure amb les d'àrees més poblades, com l'àrea metropolitana de Barcelona.

Que el desconfinament serà asimètric ja està assumit per les diferents administracions i el Departament de Salut ja dona pistes que dilluns que ve no tots els catalans canviarem de fase de desconfinament, com ha explicat aquest matí la consellera Vegés a TV3:

La tendència és clarament a la baixa a tot arreu, però que la tendència sigui a la baixa i la incidència de nous casos encara sigui alta ens porta als nostres diagrames de risc que tenim que encara no som a la zona verda, ni a Barcelona ni a les àrees metropolitanes, i per tant això ens faria analitzar amb molta prudència, no per al dia 11, sinó per una mica més endavant, plantejar alguna cosa. 

La fase 1 de desconfinament preveu l'obertura de terrasses dels bars i restaurants amb el 50 per cent d'ocupació i també la possibilitat de quedar amb grups d'amics i familiars, fins a 10 persones, i sempre que sigui dins la mateixa unitat territorial. I precisament l'augment de mobilitat que implicarien aquestes noves opcions dins l'àrea metropolitana de Barcelona comportaria un risc important de rebrot de l'epidèmia.

Per evitar aquests rebrots, hi hauria una opció intermèdia. Demanar el canvi de fase, però amb algunes limitacions, com per exemple retardar la mobilitat de persones per motius d'oci. 

ARXIVAT A:
DesescaladaCoronavirus SalutAlba Vergés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut