Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Descobrim l'interior de les torres centrals de la Sagrada Família

Hem tingut accés a la feina que es fa a l'interior de les sis torres centrals i hem comprovat que els treballs a dins i a fora evolucionen de manera sincronitzada

Eduard QuerolActualitzat

El 2019 és un any clau per a la Sagrada Família. Per primera vegada, les sis torres centrals creixen alhora i ho fan a velocitat de creuer. L'aixecament sincronitzat constitueix una autèntica acrobàcia arquitectònica, amb el repte afegit que les grues treballen a altures superiors als 100 metres.

Centenars de fotografies, compartides diàriament a les xarxes, mostren l'interès pels canvis continus en el perfil del temple. Ara bé, a peu de carrer, l'evolució dels interiors no és visible. Per això, hem demanat a Fernando Villa, director d'Edificació i Tecnologia Junta Constructora Sagrada Família, que ens acompanyi en un recorregut pels espais que encara no es poden visitar de la basílica, però que ja estan prenent forma.

 

Foto: Júlia Alié

 

Foto: Íngrid Granda

 

Per començar, durant el 2019 s'hauran col·locat, repartits entre les sis torres centrals, 604 dels 768 panells de pedra tesada, és a dir, el 79% dels panells totals previstos per a la seva construcció.

Fernando Villa:

"Estem treballant amb materials de màxima qualitat i màxima resistència i controlem al cent per cent la construcció de cadascuna de les peces". I afegeix: "Treballem amb un sistema molt calendaritzat, molt semblant al de la indústria de l'automobilisme".

Saben què han de fer cada setmana. Fins i tot, en la planificació, han incorporat possibles "riscos" que es poden presentar durant la construcció, o derivar d'una meteorologia adversa. De fet, el director d'Edificació assegura:

"El sistema que estem fent servir aquí és únic al món."  

Comencem la ruta per les torres dels 4 evangelistes: Lluc, Joan, Marc i Mateu. En concret, entrem a la de Lluc i contemplem l'escala en espiral que amaga al seu interior.

Escala de la torre de l'evangelista Lluc

 

A finals d'any, les quatre torres dels evangelistes tocaran els 106 metres (dels 135 que tindran un cop acabades). Aquesta setmana mateix, les torres de Lluc, Marc i Mateu finalitzen el nivell 8 de construcció. "Es van aixecant molt ràpidament", afirma Villa.

En un dia, es pot fer pujar un nivell, és a dir, es poden guanyar entre 2 i 3 metres i mig, en funció de la mida dels plafons hissats.

De fet, al maig, les torres dels evangelistes robaran protagonisme als apòstols:

"Les torres més altes ja no seran les dels apòstols, seran les dels evangelistes", anuncia el director d'edificació del temple.

La torre de Jesús no es quedarà enrere: per atrapar els evangelistes enguany farà una estirada de 16 metres. Va començar a ser una realitat fa sis mesos i ja es troba iniciant el nivell 2, a 96 metres d'altura. Segons Fernando Villa, es necessiten uns 6 dies de feina per completar una corona de plafons. A cada nou nivell la torre guanya entre 5 i 6 metres.

Torre de Jesús (Foto: Junta Constructiva de la Sagrada Família)

Els panells de Jesucrist són els més grans i pesants, i cada un pesa com 4 elefants.

"Aquesta torre té una connotació especial respecte a la resta. Té una segona torre petita a l'interior, que és el nucli amb una escala i un ascensor que ens portarà fins a la base de la creu."

La construcció d'aquesta columna vertebral s'està fent en paral·lel amb les parets exteriors. I recordem que la creu de 4 braços marcarà el punt més alt de la basílica, a 172,5 metres.

Ara bé, l'any acabarà amb una torre que s'haurà enfilat (temporalment) quatre metres per damunt de la resta: la de la Mare de Déu. Aquesta creixerà des de l'actual nivell 14 al 18, i arribarà als 110,65 metres (dels 138 que tindrà un cop estigui acabada). Cada nivell implica dos dies de feina i guanyar entre 2 i 3 metres i mig.

A més, en les darreres setmanes, per dins, la torre de Maria també ha experimentat transformacions, com si es tractés d'una crisàlide. Les bastides han donat pas a la lluerna hiperboloide que multiplicarà la llum que entri pels finestrals, la mateixa llum que baixarà fins al presbiteri de la nau central i il·luminarà l'altar.

La torre de la Mare de Déu i la lluerna interior

 

"Rebotarà a la ceràmica blanca (de les parets interiors de la torre) i serà un espai espectacular i ple de llum", conclou Villa.

Sortim de la basílica per la façana de la Passió, on es pot llegir un versicle de l'evangeli de Sant Joan que diu: "El que estàs fent, fes-ho de pressa". És el que li va demanar Jesús a un Judes a punt de trair-lo.

La Junta Constructora del Temple de la Sagrada Família sembla que s'ha pres les paraules al peu de la lletra, però, en aquest cas, per garantir que el temple estarà acabat el 2026, l'any del centenari de la mort d'Antoni Gaudí.

 

 

ARXIVAT A:
Sagrada Família
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut