Tumor de pacient amb càncer de còlon que expressa la firma embrionària
Tumor de pacient amb càncer de còlon que expressa la firma embrionària (IMIM)

Descobreixen vuit gens que tornen agressius i resistents el 30% de càncers colorectals

L'estudi liderat per l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques permetrà establir el risc de recaiguda en els pacients i estudiar tractaments personalitzats

Xavier DuranActualitzat

La quimioteràpia és el principal tractament contra el càncer de còlon i recte, però aproximadament en la tercera part dels pacients no és efectiva. Un equip d'investigadors liderat per l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques n'ha descobert la causa: un grup de vuit gens característics de cèl·lules tumorals embrionàries.

La recerca s'ha dut a terme amb organoides creats a partir de cèl·lules de pacients i els resultats s'han publicat a la revista Nature Communications.

El càncer colorectal és la segona causa de mort per càncer i per això els autors destaquen la necessitat de trobar nous tractaments en casos en què la malaltia es troba en estadi avançat.

La majoria dels tumors tenen, en proporció variable, cèl·lules quiescents, incloses cèl·lules mare tumorals, que no són eliminades pels tractaments actuals. Passen a l'estat embrionari i fan que el tumor reaparegui i fins i tot s'escampi provocant metàstasi en altres òrgans. Això es produeix, aproximadament, en un 30% dels pacients. Són els anomenats de mal pronòstic.

El que han pogut observar els autors és que en les cèl·lules tumorals en estat embrionari s'hi expressa un grup de vuit gens que les fan més agressives. Aleshores, resisteixen al tractament i provoquen la reaparició del tumor i en moltes ocasions la metàstasi.

Per això, les dues primeres autores, les doctores Laura Solé i Teresa Lobo, investigadores de l'IMIM-Hospital del Mar i del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa del Càncer (CIBERONC), afirmen que "aquesta firma embrionària pot servir com a eina per predir el pronòstic dels pacients i poder considerar tractaments específics per a ells".

Els resultats obtinguts en els organoides es van validar en proves in vivo amb tumors humans implantats en ratolins.

Cinc dels autors: Anna Bigas, Mar Iglesias, Lluís Espinosa, Teresa Lobo i Laura Solé (IMIM)


Cap a diagnòstics i tractaments

Segons els investigadors, haver identificat els factors involucrats en el procés de conversió embrionària dels tumors permetrà establir el risc de recaiguda en els pacients.

Però a més d'aprofitar aquest descobriment per al pronòstic, també pot dur a nous tractaments i a personalitzar l'abordatge per als que tenen més risc. Es tractaria de combinar la quimioteràpia amb inhibidors concrets dels gens implicats. Ara ja existeixen alguns fàrmacs que poden actuar sobre els tumors amb característiques embrionàries.

Els autors fins i tot tenen la intenció de desenvolupar un kit que, a partir de mostres dels pacients, permeti determinar si aquests gens hi estan presents, com apunta el doctor Lluís Espinosa, autor principal de l'estudi, coordinador del Grup de Recerca en Mecanismes Moleculars del Càncer i de les Cèl·lules Mare de l'IMIM-Hospital del Mar i investigador del CIBERONC:

"Una vegada identificat el factor que provoca la conversió en aquests pacients, s'hi podria detectar aquesta signatura per determinar quins són candidats a rebre un tractament específic i dirigit a aquests gens."

Una altra de les autores, la doctora Marta Guix, metgessa adjunta del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital del Mar, destaca que en càncers de còlon i recte, "una de les primeres lliçons que aprens és que cada cas és diferent, no només perquè cada persona és única, sinó perquè els tumors que pateixen també tenen comportaments molt heterogenis".

Per això, considera que "treballs de recerca com aquest ens permeten anar entenent per què hi ha tantes diferències i quina pot ser la millor forma de tractar cada cas". I afegeix: "Queda encara molt per fer, però sens dubte se'ns obre un camí apassionant."

En l'estudi també hi han participat investigadors de l'IDIBELL i de l'ICO i metges i metgesses dels serveis d'Oncologia i d'Anatomia Patològica de l'Hospital del Mar.

 

ARXIVAT A:
Càncer
Anar al contingut