Les persones amb el grup sanguini A tenen un 50% més de risc de tenir Covid greu

Un estudi internacional amb participació catalana mostra que alguns gens afavoreixen l'entrada del virus a cèl·lules dels pulmons

Xavier DuranActualitzat

Algunes característiques genètiques, entre elles les que determinen el grup sanguini, augmenten la predisposició perquè la infecció amb el coronavirus SARS-CoV-2 assoleixi més gravetat. Així ho demostra un estudi internacional amb participació catalana que publica al New England Journal of Medicine.

L'estudi s'ha basat en dades de pacients d'Itàlia i d'Espanya. Ha estat elaborat per un amplíssim equip encapçalat per David Ellinghaus i Andre Franke, de la Universitat Christian-Albrechts de Kiel, Alemanya, i per Tom H. Karlsen, de l'Hospital de la Universitat d'Oslo, Noruega, i amb la participació de diversos investigadors dels Centres de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Hepàtiques i Digestives (CIBERHED) i de Malalties Respiratòries (CIBERES). La recerca s'ha fet amb pacients ingressats amb Covid-19 i insuficiència respiratòria a set centres hospitalaris de Milà, Monza, Madrid, Sant Sebastià i Barcelona –Vall d'Hebron i Hospital Clínic– i amb grup de control. Concretament, s'hi ha inclòs 835 pacients i 1.255 controls d'Itàlia, i 775 pacients i 950 controls d'Espanya.

L'objectiu era determinar si existeix una predisposició genètica que augmenti el risc de malaltia greu amb falla pulmonar en la infecció per  Covid-19. En només tres setmanes es varen seleccionar els participants i es va fer l'extracció de sang. Els resultats indiquen una freqüència més alta de 26 variants genètiques en els pacients amb insuficiència respiratòria, en comparació amb el grup control d'individus no infectats.

Dues variants van mostrat una associació potent amb la gravetat de la malaltia. Una de les variants es troba en el cromosoma 3 i facilita l'entrada del virus a les cèl·lules dels pulmons i la "tempesta de citoquines", una resposta inflamatòria incontrolada del sistema immunitari. Aquesta variant es troba amb més freqüència en persones més joves, amb una edat mitjana de 59 anys. Això podria explicar, en part, per què s'han donat casos greus en persones d'aquestes edats. Segons explica al 324.cat la doctora Maria Buti, cap del Servei d'Hepatologia de l'Hospital Vall d'Hebron i una de les autores de l'article, això pot tenir interès en la recerca de tractaments:

"Aquestes variants podrien explicar per què la resposta immunitària i inflamatòria és diferent en unes persones que en unes altres. I podria contribuir a un millor coneixement de les estratègies terapèutiques i, per tant, tindria potencial en la investigació de tractaments."

Més risc en persones del grup A i menys en les del grup O

La segona regió es troba en el cromosoma 9 i, concretament, en el gen que determina el grup sanguini dins el sistema ABO, que inclou quatre grups: A, B, AB i O. El que s'ha vist amb l'estudi és que les persones amb grup sanguini A tenen un 50% més de probabilitats de necessitar respiració assistida. En canvi, el fet de ser del grup O proporciona un efecte protector, amb un 35% menys de probabilitats d'insuficiència respiratòria.

Segons assenyala al 324.cat el doctor Javier Fernández, cap de la UCI Hepàtica de l'Hospital Clínic i un dels autors de l'estudi, això s'hauria de tenir en compte a l'hora d'administrar la futura vacuna contra la Covid-19:

"Si no hi ha prou dosis de vacuna, s'ha de donar prioritat a certs grups, com la gent gran o les persones més exposades, com ara el personal sanitari. Però també caldrà tenir en compte que les persones del grup A tenen més risc de patir un procés greu i probablement també haurien de tenir prioritat a l'hora de rebre la vacuna."

 

Coincidència amb altres estudis no publicats

El resultat sobre els grups sanguinis coincideix amb el que han obtingut altres grups i presentats en articles que encara no s'han revisat i publicat, però que es poden trobar en versió preliminar a Internet.

Així, investigadors xinesos van fer un estudi que es pot consultar a MedXriv en què s'analitzava el grup sanguini de 2.173 pacients amb Covid-19 de tres hospitals de Wuhan i Shenzhen i el d'individus sans de les mateixes zones, que servien de control. La conclusió també és que les persones del grup A tindrien més risc i les del grup O, menys. Els autors emfatitzen que es tracta d'un primer estudi i amb limitacions i que per això seria prematur utilitzar-lo ara a la pràctica clínica.

Un tercer estudi ha estat dut a terme per Michael Zietz i Nicholas P. Tatonetti, del Centre Mèdic Irving de la Universitat Colúmbia. També es pot trobar a MedXriv. Els autors han utilitzat dades de 1.559 persones que han passat tests de Covid-19 al sistema d'hospitals presbiterians de Nova York. D'aquestes, 682 van donar positiu. La seva conclusió és semblant a la dels dos estudis anteriors, però amb un matís: tant la predisposició com el factor protector es donava en els que individus amb Rh positiu i no pas en els dels grups A i O amb Rh negatiu.

L'últim estudi d'aquest tipus que s'ha fet públic és de l'empresa californiana 23andMe i es troba al seu blog. 23andMe es va fundar el 2006 i ofereix anàlisis genètiques a les persones que els enviïn una mostra de saliva. Els seus serveis van orientats tant a la cerca de parents i avantpassats com a l'elaboració d'un informe sobre possibles riscos de salut associats al genoma.

Respecte a això, el 2019 investigadors britànics alertaven, en un article publicat al British Medical Journal, sobre les limitacions d'aquests informes, per la incertesa existent sobre el paper d'alguns gens i per l'impacte de l'ambient i dels hàbits personals.

 

Però, pel que fa a la Covid-19, 23andMe va començar a demanar voluntaris que no fossin clients, per fer recerca sobre la relació enre la Covid i els trets genètics. Ara ha anunciat uns resultats preliminars sobre els grups sanguinis i la predisposició a la Covid-19. Amb 750.000 participants, segons l'empresa, han constatat que el grup sanguini O protegiria contra el virus SARS-CoV-2. Les persones amb aquest tipus de sang tindrien entre un 9 i un 18% menys de probabilitats de contagiar-se.

Respecte a la resta de grups, afirmen que hi han trobat poques diferències. Tampoc no han observat que el factor Rh hi influeixi, ni per contagiar-se o no, ni perquè la malaltia assoleixi un caràcter més o menys greu. Restringint les dades a individus amb més exposició al risc, com ara personal sanitari o treballadors d'altres serveis essencials, han observat els mateixos resultats, amb menor proporció de malalts del grup O.

Tots aquests estudis, doncs, apunten en una mateixa direcció, que sembla mostrar una certa protecció per a les persones del grup sanguini O i, en tres dels estudis, un risc més elevat per a les del grup A.

ARXIVAT A:
Coronavirus Recerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut