Els cabells de Leonardo, una recent troballa, exposats al Museu Ideal a Vinci

Descobreixen uns cabells de Leonardo da Vinci 500 anys després de la seva mort

Els presidents d'Itàlia i França homenatgen el geni enterrat en territori francès, mentre a Vinci, on va néixer, reobren el seu museu

Actualitzat

Aquest 2 de maig fa 500 anys de la mort de Leonardo da Vinci, un dels genis més cèlebres de tots els temps. Cinc segles després de la seva mort, als 67 anys, França i Itàlia han commemorat l'efemèride de forma solemne.

Els presidents dels dos països, Emmanuel Macron i Sergio Mattarella, l'han homenatjat en un acte conjunt al castell on hi ha la seva tomba a la localitat francesa d'Amboise

 

Capella on hi ha la tomba de Leonardo da Vinci, a Ambroise, a França

 

I a Vinci, el poble natal de l'artista, prop de Florència, s'ha reobert el Museu Ideal, consagrat al geni renaixentista. Allí s'hi exposa una recent troballa: un floc de cabells que es pensa que eren de Leonardo, i que permetrà resseguir l'ADN d'un artista intel·ligent i polifacètic que continua generant molta admiració.

 

El llegat entre França i França

El president francès Emmanuel Macron i el president italià, Sergio Mattarella, en una mostra d'entesa cultural entre els dos països, han visitat junts la tomba de Leonardo da Vinci al castell d'Amboise i la mansió de Clos Luce, on va morir, a França

 

Els presidents de França i Itàlia han retut homenatge a la tomba de Leonardo

 

Però, l'herència del mestre va ser recentment una font de fricció entre els dos països. La subsecretària de la cultura italiana, Lucia Borgonzoni, va dir, als mitjans de comunicació italians al novembre passat, que volia renegociar el préstec previst de les seves obres al Louvre per a una exposició d'aniversari, perquè "els francesos no poden tenir tot".

Da Vinci va passar els darrers anys de la seva vida a França al servei del rei Francesc I, que va comprar moltes de les seves obres mestres, incloent-hi la Mona Lisa i Sant Joan Baptista, que ara es mostren al museu del Louvre a París.

 

La "Mona Lisa" o "Gioconda", una de les obres més conegudes de Leonardo da Vinci

 

Un floc de cabells

I a Vinci, la ciutat natal de Leonardo, prop de Florència, els experts han presentat, en el Museu Ideal dedicat al geni, una recent troballa: un floc de cabells que els historiadors creuen que pertany a Leonardo.

 

L'autoretrat més famós del geni del Renaixament

 

Els experts busquen demostrar que conté el seu ADN. Aquesta relíquia, -uns cabells entre blancs i rossos-, es pot veure per primera vegada a la mostra "Leonardo Lives" que en motiu dels cinc segles de la mort es fa en aquest museu i biblioteca dedicada a da Vinci.

 

Alessandro Vezzosi, historiador d'art i director del Museu Ideal de Leonardo da Vinci

 

I és que no fa gaire que s'ha descobert la seva existència. L'historiador d'art i director del Museu Ideal de Leonardo da Vinci, Alessandro Vezzosi explica com es va descobrir.

"Arsene Houssaye, va exhumar el 1863 la tomba de Da Vinci al castell d'Amboise a la vall del Loira francès, i va quedar-se dues coses per a ell, dues relíquies: un anell que es pot veure a la vitrina i que, després de tot, menys revelador, i aquest floc de cabells que és, com he dit, un instrument de coneixement".

"A l'altre costat de l'Atlàntic vam trobar un floc de cabell conegut per la història com "el cabell de Leonardo da Vinci". Vam començar un diàleg, un contacte, algunes comprovacions, i vam arribar a la conclusió que aquestes dues relíquies pertanyien a Arsene Houssaye, el famós descobridor del cos de Leonardo al Castell Reial d'Amboise."

"Aquest floc de cabell, que ha continuat secret fins ara en una col·lecció nord-americana, s'exposa ara per primer cop juntament amb els documents que donen fe a les seves antigues procedències franceses"

"Per tant, segur que és important, segur que és un document històric. Continuaren desenvolupant la investigació com sempre ho fem". Sens dubte, és un descobriment que pot oferir la possibilitat de rastrejar-ne l' ADN de Leonardo. Però aquest és un tema que s'ha de verificar."

Museu Ideal de Leonardo da Vinci, a Vinci

 

Da Vinci: l'home del Renaixement

Va néixer el 15 d'abril de 1452 a la petita ciutat italiana de Vinci, al nord-oest de Florència i va ser un geni en totes les ciències i les arts del seu temps.

Va ser el que s'ha nomenat un esperit universal, a la vegada científic, enginyer, inventor, naturalista, músic, poeta, filòsof i escriptor, da Vinci és el que se n'ha dit un home del Renaixement.

 

Un prototip de da Vinci del que va imaginar com el que ara coneixem com helicòpter

 

En els 67 anys de la seva vida va tenir una producció ingent. Leonardo va ser alumne del cèlebre pintor florentí Andrea del Verrocchio. Els seus primers treballs importants els va fer al servei del duc Lluís Maria Sforza, a Milà. Després va treballar a Roma, Bolonya i Venècia, i va passar els últims anys de la seva vida a França, convidat pel rei Francesc I de França. Va morir, a Amboise el 2 de maig de 1519, fa 500 anys.

 

Els més petits se senten molt atrets per la figura de Leonardo da Vinci, que com un nen, va tenir curiositat i interès per tot, i una fam insaciable per aprendre. Així ho han recordat a l'InfoK:

ARXIVAT A:
ObituariCulturaFrançaItàlia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut