Descoberta una tomba a Egipte amb dos cossos i una cinquantena d'animals momificats
Descoberta una tomba a Egipte amb dos cossos i una cinquantena d'animals momificats
Sohag

Descoberta una tomba a Egipte amb dos cossos i una cinquantena d'animals momificats

Es tracta d'una tomba d'època ptolemaica pertanyent a un noble, de nom Tutu, i a la seva dona, Ta-Shirit-Iziz, que era músic i tocava el sistre

RedaccióActualitzat

Les autoritats egípcies acaben de fer públic un recent descobriment arqueològic d'època ptolemaica a 500 quilòmetres al sud del Caire. Es tracta d'un enterrament dual. S'han identificat dos cossos, el d'una dona i un nen. El període ptolemaic és el que comprèn entre els anys 332 i 30 aC.

Aquesta tomba, a més, conservava una cinquantena d'animals també momificats, sobretot ratolins i falcons. Les mascotes acompanyaven i protegien els seus amos en el seu viatge a l'eternitat.

 

 

Mostafa Waziri, secretari general del Consell Suprem de les Antiguitats:

"Els ratolins corren de nit i hi veuen molt en la foscor. Els antics egipcis pensaven que podien curar la ceguera."

 

 

La tomba de Tutu

La tomba s'ha batejat amb el nom de Tutu, que és el nom del noble que apareix en els frescos pintats en les parets interiors, que s'han conservat perfectament al llarg dels anys.

Tutu era un funcionari, i pel que han revelat les pintures, la seva dona, Ta-Shirit-Iziz, era músic i tocava el sistre. El sistre, també anomenat sistrum, era un instrument de percussió típic de l'antic Egipte en forma de ferradura, que contenia platerets metàl·lics al seu interior, col·locats en unes varetes i que sonaven quan es sacsejava.

 

 

Mostafa Waziri:

"És un dels descobriments més apassionants de la zona. La tomba està formada per un vestíbul central i una sala d'enterrament amb dos taüts de pedra. El vestíbul està dividit en dos. A la dreta, hi ha imatges del propietari a la sala d'enterrament, és a dir, Tutu, donant regals i rebent regals davant de diferents déus i deesses. A l'esquerra, veiem la mateixa escena amb la seva dona, Ta-Shirit-Iziz, llegint els versos d'un llibre, el llibre de la vida posterior."

A més de les mòmies, s'han trobat gran quantitat de peces que formaven l'aixovar dels cadàvers enterrats. Per exemple, hi ha gran abundància d'uixebtis, que eren estatuetes funeràries de petites dimensions, llums d'oli de ceràmica i màscares funeràries.

 

 

La tomba va ser descoberta accidentalment el 2018 quan la Policia de Turisme i Antiguitats va detenir un grup de persones que feia excavacions il·legals a la zona del jaciment. En l'operació es van poder identificar fins a set tombes.

 

 

Impuls cultural per a la zona d'Al-Dayabat

El ministre d'Antiguitats, Khaled al-Anani, ha explicat que el descobriment d'aquest jaciment funerari donarà un nou impuls a la zona d'Al-Dayabat, a la província de Sohag, un lloc molt poc conegut fins ara.

La indústria turística d'Egipte ha estat lluitant en els últims anys per tirar endavant i la presentació d'aquesta última troballa està destinada a "cridar l'atenció sobre la civilització i les antiguitats d'Egipte".

 

 

La gran quantitat de llocs patrimonials que té Egipte és un gran atractiu per als turistes i el ministeri descriu Al-Dayabat com "una de les zones amb més riquesa històrica d'Egipte". Fa poc s'ha obert un museu a Sohag, la capital de la província que porta el mateix nom.

La inestabilitat política i els atacs terroristes des de la revolució del 2011 han provocat una disminució del nombre de visitants, tot i que hi ha hagut una lleugera recuperació en els últims temps.

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut