Descobreixen un temple megalític i una necròpolis al Perú de fa uns 3.000 anys
Descobreixen un temple megalític i una necròpolis al Perú de fa uns 3.000 anys
El Toro

Descobreixen un temple megalític i una necròpolis al Perú de fa uns 3.000 anys

21 tombes: 20 tombes pertanyen a la cultura chimú (entre els segles XII i XIV dC) i una tomba és del període formatiu (1500 al 292 aC)

RedaccióActualitzat

Els arqueòlegs acaben de fer públic el descobriment d'un centre cerimonial a El Toro, a la regió costanera de Lambayeque, al Perú. La troballa consisteix en un temple megalític dedicat al culte a l'aigua. L'edifici és de gran singularitat si es té en compte que és el primer d'aquestes característiques, construït amb grans pedres, que es troba a la regió.

 

 

Així mateix, els especialistes han tret a la llum una necròpolis. En total, 21 tombes amb els seus esquelets que han servit per datar el jaciment. 20 tombes pertanyen a la cultura chimú, abans d'època incaica. Per tant, s'han pogut situar entre els segles XII i XIV dC.

 

 

La tomba que queda és del període formatiu (1500 al 292 aC). Aquestes referències fan que es pugui dir que el jaciment d'El Toro va estar ocupat llargament.

Walter Alva, arqueòleg:

"Ens ha sorprès que aquest monument s'hagi construït pràcticament en l'època formativa i que s'hagi seguit utilitzant amb tombes fins a l'era chimú, per la qual cosa té uns 3.000 anys d'antiguitat."

 

 

Acompanyen els esquelets tot tipus de material: ceràmiques, objectes de metall com ara ganivets, anells de coure... Els chimú se'ls reconeix per la seva fina terrissa i l'acurat treball metàl·lic amb or, coure i bronze. Al segle XV, la civilització inca va protagonitzar una campanya per derrotar els chimú i pràcticament va esborrar la seva cultura.

 

 

El Toro, que es troba a 800 km al nord de Lima, és un jaciment amb una longitud de 40 metres de llarg per 56 d'ample. Uns murs de grans dimensions encerclen el recinte, on s'hi accedia amb una escalinata de 10 metres d'ample i 15 de llarg.

 

 

En un lloc destacat s'ha trobat un altar amb sitges, indica que el centre cerimonial dedicava el seu culte a l'aigua, un ritual a la fertilitat, molt freqüent en la majoria de civilitzacions antigues.

En tota l'àrea de Lambayeque hi ha una gran quantitat de petroglifs, cosa que indica que hi havia diversos llocs sagrats repartits per tota la regió. 

 

 

L'arqueòleg que va descobrir el Señor de Sipán

L'arqueòleg que dirigeix l'excavació, Walter Alva, va descobrir el 1987 les tombes del Señor de Sipán, un antic governant de la cultura Mochica, del s. III, que van ser trobades intactes.

A la tomba del Señor de Sipán, hi havia prop de 600 objectes, la majoria d'or i turqueses i també de plata. La tomba principal estava acompanyada per vuit enterraments més.

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut